Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Meer mysterie en monsters, minder humor

Koen Driessens 05 oktober 2020 Hebban Recensent

Ook in het tweede deel van deze trilogie blijft het meisje Sari geroepen tot iets groots, zonder precies te weten wat dat inhoudt, en blijft Japan voor een raadsel staan waarom er zovele kaiju (een soort kruisingen tussen pokémons en Godzilla) opduiken. Meer van hetzelfde dus, maar minder humoristisch. Dat maakt dat dit tweede deel lijdt aan het typische sequel-syndroom van niet meer te kunnen verrassen. En daar was de auteur nochtans tot nog toe net zo sterk in.

Vorig jaar verraste Johan Neefjes ons met het begin van de 'Sari'-trilogie: die sloeg na de horrorverhalen van Yúrei en de dolle humor van Run run – zijn twee vorige publicaties bij manga-uitgever Hanabi – opnieuw een andere weg in. Zowel inhoudelijk als vormelijk: Run run was een knallende sukeban-manga (over stoute meisjes; leuk voor meisjes én jongens) met alle manga-clichés van het genre op een hoopje. Yúrei bevatte dan wel lugubere Japanse spookverhalen, maar zag eruit alsof Erik Kriek het getekend kon hebben (een realistische stijl met veel suggestieve schaduwpartijen), veel Europeser dus. De puinhopen van Sari leek dan weer een mix van beide: ook wit-grijs-zwart en in losse penvoering, maar uitbundig en grappig in zijn monsters- en superheldenfantasie. Ook het personage Sari was een flinke handvol: een energiek warhoofd met de sympathieke uitstraling van een Pikachu. De 'Sari'-trilogie is in deze vorm een meer 'westerse' manga, zoals je ze al eens in Frankrijk gemaakt ziet, quoi.

Hoofdpersonage Sari komt in deel 2 merkelijk minder uit de verf. Het meisje ondergaat nu meer de gebeurtenissen, die haar met een zekere Kenji (het is onduidelijk waar die opeens vandaan komt of wat zijn rol is) naar een dorpje in het noorden voeren, Yamabashi, waar een oude dame haar moeder en grootouders gekend heeft. We komen in dit deel meer te weten over Sari’s dode moeder – wat even gelegenheid geeft tot een traantje – en haar onbekende oma en opa, die eerder al met kaiju-monsters te maken hadden als sentai of kaijufluisteraars. Sari lijkt ook voorbestemd zo’n Power Ranger-achtige monsterbedwinger te worden. Waarom en vooral hoe is ook na dit deel niet veel duidelijker. Nog een jaartje geduld, voor het volgende en laatste deel.

Met het moedermotief is er de traan, maar waar is in dit boek de lach? Als deel 2 een voortzetting is van deel 1, dat  ons wel beviel, met minstens evenveel mysterie en actie, kan dit boek toch niet slecht zijn? Slecht niet, nee, maar verrassend goed ook weer niet. Zelfs minder goed, want de humor van het eerste deel ontbreekt hier totaal. En die maakte van deel 1 net zo’n leuke leeservaring. In deel 1 waren er de strapatsen van Sari en kwamen zelfs de kaiju eerder komisch over. Nu zijn ze vooral bedreigend, zelfs dodelijk. Ook Sari zien we zichzelf niet meer zijn, maar stilaan uitgroeien tot een supersentai. En zoals dat gaat met superhelden: die zijn heel vaak ook supersaai (omdat ze zo onoverwinnelijk, perfect en geweldig zijn). Laten we duimen dat Sari het recalcitrante meisje blijft in deel 3, zelfs al redt ze als supersentai Japan van de kaiju-bedreiging.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur