Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Grafisch indrukwekkende non-binaire fantasyromantiek

Koen Driessens 16 juli 2021 Hebban Recensent

Met een ambitieuze graphic novel over (onmogelijke) liefde levert de jonge Rotterdamse illustratrice Sterre Richard een stevig debuut af. Grafisch is De vloek van Rood een lust in rood-zwart-wit-grijs om naar te kijken: een knap staaltje van nu al (digitaal) tekenmeesterschap, dat de lat voor toekomstig werk hoog legt. Mogelijk ook een van de eerste strips waarin een non-binair personage een belangrijke en verantwoorde rol speelt in een lesbische driehoeksverhouding.

Met werk in de gamesindustrie en verscheidene webcomics in diverse stijlen timmerde Sterric aan haar ervaring en kunde. Ze is dus niet echt aan haar proefstuk met deze debuutbeeldroman, en ongetwijfeld maakt ze haar eigen epitheton ‘veelzijdig’ te zijn waar. De vloek van Rood lijkt immers in niets op haar webcomics of illustraties en getuigt van een zeldzame maturiteit. Zowel natuurbeelden als personages zijn grafisch overtuigend, van duistere bos- en rotspartijen tot gelaatsuitdrukkingen en bewegingen. Het gebruik van licht en donker, van schaduwen en reliëf, het sobere, maar daarom des te meer treffende kleurgebruik (onder meer van rood in lippen, bloemen, jurken en … bloed), de compositie en kadrering: de auteur lijkt het allemaal al onder de knie te hebben. De tekeningen variëren van kleine tot grote kaders of breken er helemaal uit los. De details in kleding, interieurs, het weer en de natuur, zelfs tot in de sproetjes van een van de personages, zijn – uiteraard met wat hulp van de computer – indrukwekkend en nooit storend overdadig. Zonder het verhaal te lezen of te volgen door dit boek bladeren is al een beleving op zich.

Het verhaal ziet er sprookjesachtig uit, met pratende dieren, vrolijke feesttaferelen en ruwe landschappen en zo, maar verwacht niet een zeemzoetig fabeltje. Het fantasy-element van het verhaal mag ook niet afschrikken, want eigenlijk gaat dit verhaal over de liefde. En wel tussen het meisje Aster en de Brienne of Tarth-achtige Jager, van wie niet meteen zichtbaar is of ze een man of een vrouw is. Jager is een vreemdelinge in Asters land, wat hun verhouding – die ze, meer dan de impulsievere Aster, geheim wil houden – nog bemoeilijkt. Het wordt helemaal lastig wanneer Aster door het toedoen van de jaloerse Mirit in een wolf verandert, terwijl Jager een rancune heeft voor wolven en haar naam niet gestolen heeft …

Ook het personage Mirit is androgyn, en bovendien non-binair. De andere personages benoemen hen ook zo in hun taalgebruik. Hun vosachtige uiterlijk wijst op iets leeps en onbetrouwbaars, maar uiteindelijk ook iets triests. Het is voor de lezer even wennen aan dit non-binaire gebruik van aanwijzende en bezittelijke voornaamwoorden en ook niet meteen duidelijk waarom hier per se zo’n personage aan te pas moet komen. Aanvankelijk komt het geforceerd over, maar naarmate het verhaal vordert lijkt dit transgenderelement wel te passen bij het tussen haat en liefde, tussen goed en kwaad schipperende personage. Net zoals een non-binair persoon niet mannelijk of vrouwelijk wil zijn. Bovendien staat Mirit pal tussen een meisjesachtig meisje en een manwijf in gesitueerd, een positie die dus ook seksueel symbolisch in geslachtsbeleving wordt uitgedrukt. Het ene moment heeft die iets van een struikrover, het andere van een onschuldig Roodkapje met een mandje eten voor wolf Aster. De knipoogjes naar bekende sprookjes in dit tragisch-romantische verhaal zijn dan ook legio. Soms is het sprookjeselement echter wat té vergezocht. Zo is de passage over de rode en reine ridders niet alleen amper te volgen zo saai, maar ook veel te gekunsteld en in de plot allicht ook te vermijden geweest. Het is zowat de enige smet op dit verder indrukwekkende boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!