Hebban recensie

Schooldirecteur promoot spijbelen

Koen Driessens 05 januari 2017 Hebban Recensent

Aan fantasie geen gebrek, dat geldt zowel voor Gijs’ opa als voor auteur Eric van ’t Zelfde, directeur van een school in Rotterdam. Op aansturen van opa beleeft Gijs een aantal dolle en avontuurlijke avonturen, met piraten, Vikings, brahmanen en zo meer, in plaats van zich op school voor te bereiden op zijn Cito-toets. Een schijnbaar chaotische opeenvolging van willekeurige belevenissen krijgt uiteindelijk toch wat vorm in het finale avontuur, waarin Gijs gebruik maakt van wat hij tevoren geleerd heeft. Dit boek is een pleidooi voor dromen, genieten van je verbeelding en creatief in het leven staan.

Gijs’ ouders moeten tegelijk op zakenreis en hij logeert een week bij zijn grootouders. Oma is een strikte en strenge, nuchtere dame, maar opa is een knutselaar en verhalenverzinner die Gijs de hele week lang doet voorwenden dat hij ziek is en doet thuisblijven van school om samen met hem op avontuur te trekken. Auteur Eric van ’t Zelfde – die met opzet fictie en feitelijkheid wat door elkaar klutst door Gijs en zijn opa ook zijn (wonderlijke) achternaam te geven – doet dat slim: nergens schrijft hij dat Gijs en opa écht op avontuur trekken, maar zo komt het wel over. Opa bouwt voor de logé een nieuw bed (in de vorm van een vikingboot) en verzint daar meteen een historie rond over een toverboom die door dat hout een soort tijdmachine wordt waarmee je door de tijd en ruimte kunt reizen. Wanneer Gijs naar bed gaat (‘ziek’ ligt hij de hele dag in bed), gaat hij eigenlijk op reis. Aanvankelijk kun je als lezer nog lezen hoe opa ‘vertelt’ over verre, vreemde landen en figuren en over hoe ze samen daar op avontuur gaan, later in het boek maakt de lezer meteen de tijdreis mee.

Op hun reizen blijkt opa maar een bangerd te zijn; Gijs echter moet (daardoor?) de held zijn: hij verzint telkens weer manieren om de personen in nood (onder wie in elke episode een prinses die niet toevallig lijkt op een meisje uit zijn klas op wie hij een oogje heeft) te helpen en de schurken van de verhalen te vlug af te zijn. Dat vergt van Gijs soms heel wat verbeeldingskracht en moed. Maar hij faalt niet. Gijs en opa hebben nog het meest problemen met een boze oma die het verdacht vindt dat Gijs net nu ziek is en met een onderwijsfunctionaris die de jongen weer op de schoolbanken wil krijgen. Uiteindelijk doet Gijs toch zijn toets, die ongelofelijk genoeg nét helemaal bestaat uit vragen die betrekking hebben op wat hij tijdens zijn wondere reizen heeft beleefd. Bovendien maakt Gijs in een ultiem avontuur, wanneer opa levensmoe in het ziekenhuis is beland, nuttig gebruik van de door hem overwonnen en berouwvolle slechteriken om opa te redden.

Zowel de aard van de avonturen als het eenvoudige taalgebruik zijn op maat van jonge lezers die nog ontvankelijk zijn voor fantasierijke belevenissen, nog niet bedorven door de echte, cynische wereld of de sociale druk van ‘sociale’ media. Het plezier van het spel, de vlucht in de verbeelding… die we allen op een bepaalde leeftijd in min of meerdere mate verliezen, is hier nog sterk aanwezig. Oké, de avonturen zelf zijn dan ook eenvoudig, zelfs wat lukraak en weinig indrukwekkend, maar dat maakt niet uit. Duidelijk is dat Gijs er wat van opsteekt en kan gebruiken wat hij, zelfs in zijn verbeelding, heeft beleefd. Sterk literair, inspannend of gelaagd is het boek ook niet, maar als avonturenverhaal mét een boodschap zal het wel heel wat lezers aanspreken.

Meer recensies van Koen Driessens

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!