Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Schooldirecteur promoot spijbelen

Koen Driessens 05 januari 2017 Hebban Recensent

Aan fantasie geen gebrek, dat geldt zowel voor Gijs’ opa als voor auteur Eric van ’t Zelfde, directeur van een school in Rotterdam. Op aansturen van opa beleeft Gijs een aantal dolle en avontuurlijke avonturen, met piraten, Vikings, brahmanen en zo meer, in plaats van zich op school voor te bereiden op zijn Cito-toets. Een schijnbaar chaotische opeenvolging van willekeurige belevenissen krijgt uiteindelijk toch wat vorm in het finale avontuur, waarin Gijs gebruik maakt van wat hij tevoren geleerd heeft. Dit boek is een pleidooi voor dromen, genieten van je verbeelding en creatief in het leven staan.  

Gijs’ ouders moeten tegelijk op zakenreis en hij logeert een week bij zijn grootouders. Oma is een strikte en strenge, nuchtere dame, maar opa is een knutselaar en verhalenverzinner die Gijs de hele week lang doet voorwenden dat hij ziek is en doet thuisblijven van school om samen met hem op avontuur te trekken. Auteur Eric van ’t Zelfde – die met opzet fictie en feitelijkheid wat door elkaar klutst door Gijs en zijn opa ook zijn (wonderlijke) achternaam te geven – doet dat slim: nergens schrijft hij dat Gijs en opa écht op avontuur trekken, maar zo komt het wel over. Opa bouwt voor de logé een nieuw bed (in de vorm van een vikingboot) en verzint daar meteen een historie rond over een toverboom die door dat hout een soort tijdmachine wordt waarmee je door de tijd en ruimte kunt reizen. Wanneer Gijs naar bed gaat (‘ziek’ ligt hij de hele dag in bed), gaat hij eigenlijk op reis. Aanvankelijk kun je als lezer nog lezen hoe opa ‘vertelt’ over verre, vreemde landen en figuren en over hoe ze samen daar op avontuur gaan, later in het boek maakt de lezer meteen de tijdreis mee.  

Op hun reizen blijkt opa maar een bangerd te zijn; Gijs echter moet (daardoor?) de held zijn: hij verzint telkens weer manieren om de personen in nood (onder wie in elke episode een prinses die niet toevallig lijkt op een meisje uit zijn klas op wie hij een oogje heeft) te helpen en de schurken van de verhalen te vlug af te zijn. Dat vergt van Gijs soms heel wat verbeeldingskracht en moed. Maar hij faalt niet. Gijs en opa hebben nog het meest problemen met een boze oma die het verdacht vindt dat Gijs net nu ziek is en met een onderwijsfunctionaris die de jongen weer op de schoolbanken wil krijgen. Uiteindelijk doet Gijs toch zijn toets, die ongelofelijk genoeg nét helemaal bestaat uit vragen die betrekking hebben op wat hij tijdens zijn wondere reizen heeft beleefd. Bovendien maakt Gijs in een ultiem avontuur, wanneer opa levensmoe in het ziekenhuis is beland, nuttig gebruik van de door hem overwonnen en berouwvolle slechteriken om opa te redden.  

Zowel de aard van de avonturen als het eenvoudige taalgebruik zijn op maat van jonge lezers die nog ontvankelijk zijn voor fantasierijke belevenissen, nog niet bedorven door de echte, cynische wereld of de sociale druk van ‘sociale’ media. Het plezier van het spel, de vlucht in de verbeelding… die we allen op een bepaalde leeftijd in min of meerdere mate verliezen, is hier nog sterk aanwezig. Oké, de avonturen zelf zijn dan ook eenvoudig, zelfs wat lukraak en weinig indrukwekkend, maar dat maakt niet uit. Duidelijk is dat Gijs er wat van opsteekt en kan gebruiken wat hij, zelfs in zijn verbeelding, heeft beleefd. Sterk literair, inspannend of gelaagd is het boek ook niet, maar als avonturenverhaal mét een boodschap zal het wel heel wat lezers aanspreken.    

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur