Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rondje ruzie in bijzondere vormgeving

Koen Driessens 06 oktober 2017 Hebban Recensent

Een vierkant boek over een driehoek die ruzie maakt met zijn vriendje, het vierkant. Driehoek haalt een grap uit met Vierkant, die op zijn beurt Driehoek (onbedoeld) een loer draait. Een licht absurd, maar stilistisch bijzonder boekje over vormen en vrienden. De bijzondere ‘vormgeving’ van dit verhaaltje over vormen doet dit boek zeker opvallen.  

Driehoek is… een driehoek. Hij woont in een driehoek die staat in een omgeving met kleine en grote driehoeken. Driehoek besluit ‘een gemeen grapje’ uit te halen met zijn vriendje Vierkant en trekt naar het land van de vierkanten. We zien Driehoek op weg gaan, langs de almaar groter wordende driehoeken die op bergen lijken, en die stilaan overgaan in vormeloze vormen, vormen zonder namen, tot die weer veranderen in vierkanten en Driehoek het vierkante huis van Vierkant bereikt. Hij haalt zijn grapje uit, waarop Vierkant hem boos achternazit, weerom langs de vierkanten, de vormen zonder namen en de driehoeken. Driehoek loopt zijn driehoekige huisje in langs een driehoekige opening waarin het vierkante Vierkant vast komt te zitten. Niet leuk voor Vierkant, maar ook niet voor Driehoek: Vierkant blokkeert de ingang zodat het stikkedonker is in Driehoeks huis. En die houdt helemaal niet van het donker. De fopper gefopt dus.  

Dit grappige prentenboek bevat minimale tekst, die onder aan de pagina’s staat en nooit meer dan één regel bedraagt, waardoor er flink wat vaart is in deze korte vertelling van toch een groot aantal pagina’s (ca. 46). Het aantrekkelijke van het boekje zit ‘m echter vooral in de zachte grijs-rood-bruine inkleuring. De kleurvlakken zijn gradueel en gaan in elkaar over. Ook de overgang van driehoek naar vormen zonder namen naar vierkanten en andersom is visueel goed zichtbaar.  

Het absurde verhaaltje past wel bij het kubisme van zijn stijl. De figuurtjes (een driehoekje en een vierkantje met twee ogen en twee beentjes) zijn grappig in hun eenvoud en spreken in hun uniformiteit de jonge lezer wel aan. Veel diepgang of volume krijgen de geometrische figuurtjes echter inhoudelijk niet, net zoals ze vormelijk beperkt zijn. Waarom Driehoek een gemene grap wil uithalen met Vierkant weten we dus niet, maar hebben kinderen zelf een motief nodig om elkaar te plagen of beet te nemen? Ook niet.  

De auteur betrekt de lezer bovendien actief in het boekje: niet alleen bouwt hij de spanning op (wát gaat Driehoek doen om Vierkant voor de gek te houden?), maar hij geeft de lezer ook de gelegenheid het gedrag van beide figuurtjes te doorprikken. Waaruit het kind dan weer iets leert over zijn eigen gedrag. Het is dus allerminst een boekje dat iets over geometrie wil meegeven, maar eerder heel herkenbaar is voor kinderen.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur