Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Van groen naar blauw en roze

Koen Driessens 09 december 2019 Hebban Recensent

Na toneel, poëzie, muziek, illustraties (onder andere voor de Hendrik Groen-boeken), romans en een prentenboek vinkt Victor Meijer nu ‘beeldroman’ af van zijn to do-lijstje. Voor ons hoeft het niet bij deze ene graphic novel te blijven. Hondsdol is immers een intrigerend werkstuk met vele lagen en schitterende tekeningen.

Wie zin heeft in iets luchtigs en vrijblijvends, hoeft niet verder te lezen. Deze adjectieven passen allerminst bij Meijer, noch bij Hondsdol. Wat niet betekent dat Meijers eerste echte strip zwaar op de hand te noemen is. Ondanks het thema: een jongen – die niet toevallig naamloos en dus universeel blijft – zit geprangd tussen zijn gescheiden ouders: zijn geobsedeerde en drankzuchtige vader is verbitterd van woede om dat ‘menopausale loeder’, terwijl zijn egoïstische en begriploze moeder de ene na de andere nieuwe vriend verslijt. Hij krijgt van zijn vader een hond, maar zijn moeder wil die ‘haarbal’ niet in huis en ook zijn vader wil niet voor de hond zorgen. Waarop ze weglopen.

Dat klinkt allemaal heel rauw realistisch, maar Hondsdol is eerder magisch realistisch: de jongen en de hond beleven na de afwijzing door zijn moeder een bovenwerkelijk en symbolisch geladen avontuur op een schip en een eiland. De hele, overigens woordloze, passage is een aanvankelijk vreemde cesuur in het huiselijke drama, maar is in feite een fantastische verbeelding van de gevoelens van verlies en verdriet van de jongen. Maar ook van zijn trouw aan zijn ouders: hij laat zijn vriendinnetje op het eiland achter om terug naar huis te keren. Vechtscheidende ouders hebben echter zelden oog voor het leed van hun kinderen, die vaak als enigen de dingen helder zien en alles ‘gewoon normaal’ willen hebben. 

Ook de rol van de hond is allerminst gratuit: het beest spreekt de jongen vanaf het eerste plaatje dat ze elkaar zien letterlijk aan. Ze zijn meteen twee handen en vier poten op één buik, bloedbroeders, elkaars verlengde. Door de hond roze te tekenen in het grotendeels met blauwe en grijze tinten ingekleurde verhaal verbeeldt Meijer hoe het dier kleur brengt in het leven van de jongen. De inkleuring – afwezig in eerdere illustraties en prentenboeken – is een krachtige meerwaarde voor dit boek. Kleurgebruik toont bijvoorbeeld de verandering in de hond, die de tweemaal afgewezen jongen aanspoort om zijn ouders harder aan te pakken, om helemaal vrij te zijn: de lieve en warme roze speelkameraad wordt een bloeddorstig en ijzig blauw monster. Gelukkig voor hem – en zijn ouders – is de jongen echter wijs genoeg om de juiste keuze te maken.

Meijer vermijdt het pathos door af en toe wat humor in het boek te smokkelen (bijvoorbeeld wanneer de hond de jongen stoere namen voorstelt om te krijgen), en ook het avontuurlijke middenstuk doorbreekt de loodzware sfeer. Het helpt ook dat Meijers tekeningen helder en licht zijn, en uitermate toegankelijk. Overigens is de tekenaar heel sterk in het weergeven van gevoelens in gezichtsuitdrukkingen, bijvoorbeeld in de haast waanzinnige buien van de vader of de schuldige blik van de moeder, of de bekkentrekkende jongelui. Zelfs de fronsende tot dreigende blikken van de hond zeggen meer dan woorden kunnen uitdrukken.

Het 150 bladzijden lange verhaal is nergens saai belerend of ongeloofwaardig dromerig. Het bijwijlen surrealistische relaas blijft boeien in een moedige en overtuigende poging om de complexe en extreme emoties van een door zijn ouders verscheurd kind weer te geven. Bovendien is het boek een prettige en soms verrassende grafische ervaring. Enerzijds heeft de tekenaar zich het medium strip eigen gemaakt met een goed leesbaar gebruik van kaders, perspectieven en montage. Anderzijds doorbreekt de illustrator door met paginagrote platen of met quasi lege bladzijden te werken het verwachtingspatroon van de strip. Daarom zijn we dol op Hondsdol. Enkel de na het verhaal toegevoegde schetsen zijn wat van het goede te veel.  

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur