Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Beklemmende adaptatie van een literaire klassieker

Koen Driessens 02 december 2024 Hebban Recensent
Met haar adaptatie van Lord of the Flies gaat de carrière van Aimée de Jongh alweer crescendo. Deze eerste verstripping in 70 jaar van Nobelprijswinnaar William Goldings debuut en bekendste werk voegt een extra dimensie toe aan het boek.
Dat boek is iedereen wel bekend. Lord of the Flies is een van de klassiekers uit de wereldliteratuur die nog weleens in middelbare scholen gelezen wordt. Ook De Jongh maakte kennis met het boek toen ze 14 was. En was meteen verkocht. Later, toen ze naam begon te maken als stripmaker, probeerde ze haar lievelingsboek te verstrippen, maar tot tweemaal kreeg ze een njet van de uitgeverij. Terwijl ze zich erbij had neergelegd dat het er dan wel nooit van zou komen, kreeg ze twee jaar geleden opeens een vraag van Goldings uitgeverij: of ze nog geïnteresseerd was.
Zo deelde haar adaptatie een beetje de ontstaansgeschiedenis van Lord of the Flies zelf. Toen Golding (1911-1993) in 1953 zijn manuscript aan verschillende uitgevers aanbood, reageerden die met ‘rubbish and dull’ en ‘absurd and uninteresting’. Faber & Faber zag echter wel iets in het boek, en de rest is literatuurgeschiedenis. Die tot vandaag levend blijft: in 2025 zendt de BBC een nieuwe televisieserie uit naar het werk.
Misschien was dat wel de aanleiding voor de erven Golding om eindelijk een stripbewerking toe te laten. Alleszins zegt dochter Judy Golding Carver vandaag: ‘Aimée is de tekenaar waarop de roman heeft gewacht.’ Zij noemt de Nederlandse ‘de ideale visuele vertolkster: een toegewijde, buitengewoon getalenteerde tekenares, met een diep begrip van de roman en een vastberadenheid om de bijzondere kracht ervan over te brengen’.
Vooral haar Dagen van zand (over de Dust Bowl) uit 2021 moet Faber & Faber en de erven Golding over de streep getrokken hebben. Tien jaar geleden publiceerde De Jongh haar eerste graphic novel, De terugkeer van de wespendief, een uitzonderlijk matuur debuut. In het afgelopen decennium zaten een paar mindere werken, maar toch timmerde ze gestaag aan de weg met knappe one-shots als de ‘bejaardenromance’ Bloesems in de herfst (op scenario van de hotste Belgische scenarist van het ogenblik, Zidrou) en haar ‘tussendoortje’ Taxi!, enkele kortverhalen vanaf de achterbank van taxi’s wereldwijd.
En zo verscheen de roman dit najaar voor het eerst als beeldroman, in 25 landen tegelijk. In amper enkele weken is de Nederlandstalige versie al toe aan zijn vijfde druk. De Jongh maakte geen letterlijke verstripping van het verhaal van een groep op een verlaten eiland gestrande en geleidelijk verwilderende en almaar gewelddadiger jongens, maar ‘herschreef’ in functie van het medium. Daarbij worden sfeer en bepaalde gebeurtenissen louter in beelden uitgedrukt. Vaak geven de beelden die scènes daardoor iets extra’s, zoals bijvoorbeeld wanneer de eenzaat Simon in dialoog gaat met de Heer der Vliegen, de jacht op Ralph of het einde van Piggy. Vooral de meer dramatische scènes drukken de verdierlijking van de verdeelde jongens indrukwekkend uit. De Jonghs opleiding als animatie-tekenaar kwam daarbij zeer van pas.
Tegelijk blijft De Jongh trouw aan de beelden die Golding opriep, zoals het slot met de kruiser. Maar de donkere, dreigende kanonnen zijn in beeld nog beklemmender in hun verwijzing naar het geweld dat ook in de echte wereld regeert. Ondanks zijn 335 pagina’s heeft de beeldroman niet de ruimte om het hele proces van de psychologische neergang van de hoofdpersonages te beschrijven zoals in het origineel, maar dat stoort niet. Het is juist goed dat De Jongh veel rust inbouwt en vrij grote tekeningen gebruikt, met vaak slechts twee of drie plaatjes per pagina, en zo het verhaal vertraagt en goed laat doordringen.
Grafisch is De Jongh – technisch niet de meest getalenteerde tekenares – toch weer wat vooruitgegaan. De weergave van het eiland, de jungle en de branding is alleszins sterk. Vooral de inkleuring is, net zoals in Dagen van zand, knap. Niet dat het daarvoor 70 jaar erop moest wachten, maar deze Heer van de Vliegen brengt zeker een nieuw publiek aan voor de oorspronkelijke roman.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!