Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rechtlijnig verhaal over Marokko

Koen Driessens 11 december 2015 Hebban Recensent

Sinds oktober loopt in het Amsterdamse Tropenmuseum Junior (het ervaringsgerichte kindermuseum van het Tropenmuseum) de expo Ziezo Marokko. En wel tot maart 2018 – tijd zat voor een bezoekje dus. Bij de tentoonstelling hoort dit fictie-/fotoboek waarin Adam en zijn Marokkaanse opa eerst een denkbeeldige en daarna een echte reis maken door Marokko. Het boek is bedoeld om als voorbereiding op het klasbezoek aan de expo te gebruiken, maar is natuurlijk ook los ervan te lezen. In beide gevallen biedt het boek een initiatie Marokko.    

Van zijn geboortefeest (beschuit met muisjes én tajine) in Amsterdam, via skype gevolgd door de familie in Marokko, tot zijn terugkeer van een reis door Marokko met zijn opa volgen we Adam door het boek. Zijn gepensioneerde opa, die bij KLM heeft gewerkt, heeft thuis echte vliegtuigstoelen staan, waarin hij met Adam over het land droomt dat hij decennia geleden verliet. Waar hij zijn bruid vond, waar hij leraar was, waar hij een huis heeft laten bouwen in zijn Berberdorp dat hij nog nooit bewoond heeft. Opa zou graag definitief teruggaan, maar oma wil bij haar kinderen en kleinkinderen blijven in Nederland. Adam en opa maken dan maar in hun hoofd - als trekvogels die Europa doorkruisen om te overwinteren in Afrika - een vlucht over het Atlasgebergte, over Marrakech, over de Sahara. Opa vertelt volop over de dromedariskaravanen, het leven in de woestijn…  

Wanneer er een uitnodiging in de bus valt voor een huwelijk in Fès aarzelt opa geen moment: hij trekt met Adam naar Marokko. Ze kopen samen in de medina een feestelijk kostuum, maken lessen Arabisch en geschiedenis mee in een schooltje en gaan op bezoek in het familiebedrijf van opa’s vriend, waar prachtige mozaïeken gemaakt worden. In het boek kan je meteen ook enkele mozaïekpatronen inkleuren, net zoals je leert muntthee zetten op z’n Marokkaans of het geheimschrift Tifinagh van de Imazighen, de vrije mensen, zoals de Berbers zichzelf noemen.  

Het boek staat vol interessante details: van hoe Marokkaanse voordeuren soms twee kloppers hebben, voor vreemden en bekenden, tot hoe de dromedaris overleeft in de woestijn of hoe de ras el hanout (Marokkaanse kruidenmengeling) is samengesteld. Adam leert ook dat moslims, christenen en joden eigenlijk dezelfde God aanbidden en het verhaal van Abraham delen, die aanleiding gaf tot het islamitische Offerfeest.  

We zijn getuige van een uitvoerige bruiloft, reizen met Adam en opa naar opa’s oude dorp in het Rif-gebergte, waar we ook het blauwe stadje Chefchaouen aandoen. Terwijl Adam heimwee naar huis krijgt, wil opa niet weg: hij voelt zich thuis in de bergen, als een oude schildpad die je niet meer mag verhuizen. Hij prent zijn kleinzoon in zijn Marokkaanse roots niet te vergeten: als je wortels hebt in Nederland én Marokko, krijg je een sterke boom. Als je de wortels langs één kant doorhakt, valt je boom om.  

Elke scène in het boek is begeleid met foto’s die samen een uitvoerig beeld schetsen van Marokko in al zijn facetten: van het landschap en de mensen tot hun eetgewoonten en leven. De illustraties maken samen met het rechtlijnige verhaal in weinig literair maar zeer eenvoudig taalgebruik dat het boek zeer toegankelijk is voor alle soorten lezers.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur