Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Tijd voor een boek over tijd

Koen Driessens 16 november 2020 Hebban Recensent

Heb je even tijd? Want over de tijd valt heel veel te vertellen, zoals blijkt in dit uitvoerig met tekeningen en foto’s geïllustreerde werkje van Joke van Leeuwen. Zij stak enige tijd in het uitpluizen en delen van de leukste en interessantste weetjes over de tijd, tijdrekeningen en tijdcapsules, tijdklokken en tijdwijzers, maar ook van wat daarmee (van dichtbij of veraf) verband houdt: van nanoseconden en lichtjaren tot inwendige klokken en tijdsgebruik in muziek of strips. Ze doet dat heel leesbaar en begrijpelijk. Geen tijdverlies dit boekje.

De eerste druk verscheen al in 2018. Dat was ter gelegenheid van MoMeNT, een kunstfestival in Tongeren dat de tijd als rode draad had. Het non-fictie kinderboek staat nu echter weer in de belangstelling omdat het een van de kerntitels is van de Kinderboekenweek 2020, dat als thema geschiedenis heeft: 'En toen?' Gelukkig is wat Van Leeuwen hier vertelt allemaal tijdloos.

Haar verhaal over de tijd begint bij de oude Grieken, die al heel diep filosofisch over de tijd nadachten. Ook doet de auteur haar lezers af en toe stilstaan bij wat de tijd als begrip betekent, want niet alle tijd is meetbaar. Zoals de titel van het boek al aangeeft is er eigenlijk alleen maar ‘nu’ en dat is aan het einde van deze zin al ‘vroeger’. Het aardige is dat je als lezer niet alleen een heleboel weetjes over je heen krijgt, maar ook uitgenodigd wordt zelf eens na te denken en te filosoferen.

Uiteraard gaat het ook over voor de hand liggende zaken, zoals de tijdrekening op aarde, waarbij de verschillende tijdzones toegelicht worden. Maar de auteur geeft aan zulke uiteenzettingen graag een leuke toepassing, die een en ander wat inzichtelijker maakt. Zo schetst ze bijvoorbeeld hoe bewoners van de eilanden Amerikaans-Samoa en Kiribati – die dicht bij elkaar liggen, maar aan verschillende kanten van de datumgrens – door wat heen en weer reizen twee dagen na elkaar jarig kunnen zijn: iets wat jonge lezers zeker wel aanspreekt.

De verdwenen dagen van oktober 1582, de invoering van de Juliaanse en Gregoriaanse kalenders of de werking van waterklokken en zonnewijzers, dat zijn dingen die je ook op Wikipedia vindt, maar natuurlijk niet zo aanschouwelijk verteld. Zoals bijvoorbeeld wanneer de auteur het heeft over de aanwezigheid van de mens op aarde, waarvan het bestaan is uitgedrukt in een uur, die zich pas in de allerlaatste seconde daarvan situeert – dat doet een lezer toch wel even de dingen relativeren. Natuurlijk duiken er vaak grote getallen op in een boek over de tijd, maar toch doet Nu is vroeger later de lezer nergens duizelen omdat het je zo goed bij de hand neemt en bij de les houdt.

De opeenvolging van korte hoofdstukken is vrij lukraak, maar zo komt het niet over. Alsof Van Leeuwen één groot verhaal vertelt. Dat is deels te danken aan de manier waarop de auteur ook haar eigen ervaringen (zelfs als kind) in de tekst verwerkt en zo de lezer betrekt bij haar weetjes, bijvoorbeeld wanneer ze vertelt over hoe ze ‘tijd verloor’ op een vakantiebaantje. Of ze steekt er ter afwisseling af en toe een grappige cartoon of een gedichtje tussen.

Met een blik op de toekomst – of alleszins: hoe men in het verleden naar de toekomst keek, die nu vandaag is – en een pleidooi voor tijd nemen voor jezelf sluit het boek af en leert de lezer ook dat denken over de toekomst relatief is, want die ziet er toch altijd wel anders uit, en dat liggen niksen op de bank een zeer nuttige tijdsbesteding kan zijn. Dat kan ook gezegd worden over dit prettige en luchtige, maar verder niet echt beklijvende non-fictieboekje.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur