Een Spiegel van Menselijke Keuzes in Duistere Tijden
Wil van Jeroen Olyslaegers is een meesterwerk dat me op indringende wijze onderdompelt in het morele grijze gebied van Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat dit boek zo indrukwekkend maakt, is de manier waarop het onze kijk op goed en kwaad uitdaagt door de ogen van de verteller Wilfried Wils. Zijn innerlijke strijd en de keuzes die hij maakt als politieagent in de bezette stad, worden zo treffend beschreven dat ik als lezer vaak stil stond bij mijn eigen morele kompas.
Olyslaegers schrijft met een rauwe eerlijkheid die je soms ongemakkelijk maakt, maar die juist daardoor zo echt voelt. Door Wils' twijfels en wisselende loyaliteiten zien we hoe complex en gelaagd de menselijke natuur kan zijn, vooral onder extreme omstandigheden. De stijl van Olyslaegers, met zijn Vlaamse woordkeuze en authentieke dialogen, brengt de tijd en plaats tot leven en maakt het verhaal tastbaar.
Het is een boek dat me niet alleen heeft doen nadenken over de geschiedenis, maar ook over de aard van morele keuzes en hoe context onze waarden kan beïnvloeden. Na het lezen van Wil voelde ik me zowel geroerd als uitgedaagd.