Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een literaire belastingsconstructie

Kris 01 juli 2017
Willem Elsschot schreef de novelle ‘Het tankschip’ bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het zou een van zijn laatste werken zijn, want na het ‘Het dwaallicht’ en nog enkele gedichten stopte hij in 1949 definitief met publiceren. Zijn literaire faam zou zich echter ook na zijn dood in 1960 verder ontwikkelen, door de blijvende kwaliteit van zijn werk en zijn bijzondere plaats in de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis van de twintigste eeuw.

Uitgeverij Polis nam het initiatief om zijn boeken opnieuw uit te geven, in afzonderlijke delen met een eigentijdse vormgeving (door ontwerper Herman Houbrechts) en met de zorg en aandacht die Elsschot verdient, en die hij als reclameman ongetwijfeld ook best had kunnen waarderen. Begin 2017 werd het startschot gegeven met drie van zijn minder bekende werken: ‘Het tankschip’, ‘Pensioen’ en ‘De verlossing’.

In ‘Het tankschip’ krijgt Frans Laarmans het woord, een oude bekende uit eerdere werken (onder meer ‘Lijmen’, ‘Kaas’ en ‘Het been’), door Elsschot steeds liefdevol neergezet als de wat onopvallende, gevoelige familieman, idealistisch maar met zijn eigen kwetsbaarheid en zwakheden. In deze novelle is zijn aanwezigheid eerder beperkt: hij is de verslaggever die het merkwaardige verhaal over zijn zwierige zwager Jacky Peeters introduceert wanneer deze vlak voor de Tweede Wereldoorlog eigenaar is geworden van een heus tankschip.

Het verhaal kronkelt verder als een reeks ingebedde vertellingen, waarbij ook Boorman, de illustere zakenman-übermensch uit ‘Lijmen’ en ‘Het been’ zijn intrede doet, ditmaal als het nietsontziende meesterbrein van een belastingsconstructie rond het bewuste tankschip van scheepsmakelaar De Castellane. De monoloog van Boorman bevat een stevige portie ‘lijm’ waarmee hij als een bijbelse profeet op zoek gaat naar nieuwe ‘gelovigen’ voor zijn zakelijke ‘religie’. Elke verteller heeft echter ook een luisterende ontvanger van de boodschap nodig, en vanuit zijn individuele drijfveren lijkt Peeters hiervoor aangewezen. Ondertussen wordt de lezer ook getest om in deze verhalende constructie nog de vage grens te (willen) vinden tussen leugen en waarheid.

Elsschot gebruikt meestal een autobiografische insteek voor zijn verhalen, die vaak hun oorsprong vinden in de door hem gekende en bekritiseerde zakenwereld of in zijn eigen gezinsleven. Zo zouden ook Elsschot en zijn familie nauw betrokken zijn geweest bij een gelijkaardige zakelijke geschiedenis omtrent een schip. In zijn teksten neemt hij echter nooit een duidelijk of zeker niet moraliserend standpunt in. Hij presenteert de verschillende elementen en laat het aan de lezer over om een persoonlijk oordeel te vormen: “En het kapitalisme heeft toch ook zijn goede kant, is ’t waar of niet?”

Heel typerend voor Elsschot is de manier waarop hij schrijft. Zijn zinnen en woordkeuzes zijn zakelijk, bondig en doelgericht, maar bieden toch veel ruimte voor nuances. ‘Het tankschip’ situeert zich aan de vooravond van een brutale, verwoestende wereldoorlog, maar bevat geen breedvoerige besprekingen van de oorlogsdreiging of de ontredderende menselijke impact. Hier en daar duiken er wel bewust oorlogsmetaforen op (‘bezet’, ‘front’, ‘onderhandelingen’, ‘commandeerde’), maar dan eerder in huiselijke fragmenten over alledaagse onderwerpen als slagers, hammen en autoritjes. Bovendien gaat de aandacht van zijn personages vooral uit naar de zakelijke kant (en mogelijke voordelen) van de oorlog.

Elsschot is scherp in het schetsen van de verschillende persoonlijkheden, niet door lange karakterbeschrijvingen of de weergave van complexe innerlijke monologen, maar door het belichten van ogenschijnlijk toevallige, maar uiterst rake details en door de kracht van de snedige dialogen. Ze leggen de onvolmaaktheden van de kleine man bloot. Ijdelheid, hebzucht, trots en hoogmoed zijn de noodzakelijke bouwstenen om tot een zakelijke, in dit geval wat obscure overeenkomst te komen.

De mooie, subtiele gevoeligheid die Elsschot eerder toonde in ‘Tsjip’ en ‘De leeuwentemmer’ is minder aanwezig in deze novelle. Wellicht komt dit omdat hij dit boek schreef in een bepaalde context: er moest geld in het laatje komen omdat de oorlog zijn reclame-inkomsten had doen kelderen. Qua literaire stijl en techniek is ‘Het tankschip’ echter wel een overduidelijke Elsschot, met originele autobiografische elementen, de scherpe, ironische humor en zijn krachtige, beknopte taal als zeer smaakvolle ingrediënten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kris

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!