Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een wonderlijke groepsselfie

Kris 10 september 2015

Rebekka de Wit is een jonge Nederlandse actrice, theatermaakster en schrijfster. In haar theaterwerk staan humor, taal en verwondering centraal. Zo gaat ze in haar recente voorstelling Presentatie van een ongecensureerd moppenboek op zoek naar de rol die humor, ironie of cynisme kunnen spelen om met de uitdagingen van onze hedendaagse tijd om te gaan.

Ook in haar romandebuut We komen nog één wonder tekort belicht ze indirect de betekenis van humor, maar dan wel binnen een context van immens familieverdriet. De hoofdpersoon is een tienermeisje dat na een heftige periode van opeenvolgende overlijdens (o.a. van haar moeder en de verloofde van haar zus) aan een impulsieve vakantie naar het zuiden begint, samen met haar vader, zus en broer. Het wordt een wat stuurloze verwerkingstocht, initieel zonder duidelijk doel ("De weg is belangrijker dan de bestemming"), met een kleine auto vol gadgets, attributen, relikwieën uit haar jeugd. Een aantal weken zullen ze door rouw, verdriet, kleine discussies en irritaties, maar vooral door eenvoudig gezinsgeluk in een kosmische eenheid met elkaar, de natuur en het ‘nu’ verbonden zijn, uitkijkend over een Franse vallei, die eigenlijk een (emotionele) afgrond had moeten of kunnen zijn.

Het gezin grasduint in hun gemeenschappelijke herinneringen en diverse anekdotes uit hun verleden sijpelen het verhaal binnen. Ze worden levendig en soms hilarisch beschreven zonder dat de gemakkelijke sentimentaliteit of melancholie het overneemt. De lezer kijkt en geniet mee van dit fotoalbum van een gebroken gezin: een mooie, postmodernistische collage vol citaten, ironische oneliners, en met liedjes van Paul Simon op de achtergrond.

Zo vormt de vakantie ook een nakend afscheid van een jeugd. De adolescente hoofdpersoon voelt de angst voor een zelfstandig, volwassen leven, waarin ze vreest de warme verbondenheid van het gezin te verliezen. Ze had het vroeger zelfs al lastig om als individu in canon te zingen, omdat “ik steeds meeging met degene die naast mij stond”. Ze vindt het dan ook moeilijk haar “stem te houden, stand te houden in een wereld die oneindig veel groter is dan jij”. Vandaar de hoop dat deze vakantie eeuwig zal blijven duren, zodat die toekomst nog een tijdje kan wachten.

De personages zijn bewust vrij schetsmatig neergezet, als figuranten binnen een groter geheel, waarin verdriet, verbondenheid én geluk de hoofdrol opnemen. De verschillende manieren van verwerking van het verlies krijgen een prominente plaats in het boek, maar zonder overdreven drama of emotionaliteit. Deze worden verdrongen door de humor, de muziek, de ontwapenende gezinsinteracties, maar ook de Franse fauna en flora die hun plaats in het verhaal opeisen. De otter van de omslagfoto wordt gebruikt in een mooie omschrijving: otters “houden elkaars hand vast in het wild” en “drijven op het water”: geluk en hechting vanuit een spontane, bijna kinderlijke verwondering gevisualiseerd.

De schrijfster combineert de bevreemdende, soms wrange, maar ook verfrissende humor met de momenten van intens verdriet. Deze is spitsvondig, scherp en vaak absurd en presenteert zich in zijn verschillende vormen en functies: als entertainment, als communicatie, als verbinding tussen mensen, maar ook als veilige, beschermende cocon ("de stilte buitenhouden"). De taal die hierbij gebruikt wordt, is levendig en beeldend, met hier en daar een onvermijdelijk cliché. Rebekka de Wit is echter op haar best als het pantser van de humor wordt afgelegd en de diepere, intense emoties zachtjes komen bovendrijven.

We komen nog één wonder tekort is een sprankelend, persoonlijk en puur boek over verdriet, angst, geluk en verbondenheid. Een wonderlijke groepsselfie als momentopname van een gezin in pijn, even halthoudend voor de afrit naar de toekomst. Rebekka de Wit schrijft een opvallend en geslaagd literair debuut, waarmee ze haar veelzijdigheid alvast stevig in de schijnwerpers zet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kris

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!