Zoektocht naar liefde tijdens WOI
Dag 5 van de blogtour De Boekenreizigers “Tussen kant en kliffen” van Christel Desmaretz.
Livia is een jong meisje dat met haar moeder en haar oudere broer Oscar in Poperinge wonen.
Moeder krijgt het steeds moeilijker om haar brood te verdienen met het kantklossen.
De vele jaren hard werken eisen hun tol waardoor moeder helemaal krom over haar kloskussen buigt en met stramme vingers nog het beste van zichzelf geeft.
Ook mentaal gaat moeder zienderogen achteruit.
Sinds haar partner er niet meer is, lijkt het leven helemaal uit haar verdwenen te zijn.
Livia weigert om naar school te gaan en om lessen te volgen bij zuster Zita.
Zij droomt van een beter leven en wilt dan ook zo snel weg uit Poperinge.
De oorlog komt steeds dichterbij en Oscar beslist om mee naar het front te gaan.
Maar wanneer het slechte nieuws Livia en haar moeder bereikt dat Oscar werd gefusilleerd, stort de wereld van moeder helemaal in.
Livia heeft heeft keuze meer en gaat met hangende pootjes naar zuster Zita met de vraag of ze toch nog school mag lopen.
Op school leren de meisjes kantklossen.
Zuster Zita bemerkt dat Livia een groot talent is en probeert haar ingewikkelder patronen te maken.
Op een dag ontmoet Livia de Schotse soldaat Logan.
Hij bezoekt de school en bestelt bij Livia een kantwerk van een distel.
Na school wacht Logan haar op en de twee trekken steeds meer en meer met elkaar op.
Livia hoopt dat zij ooit met hem Poperinge kan verlaten en een beter leven kan leiden.
Toch moest ze omwille van de oorlog moest ze vluchten naar Normandië.
Juliette is een jonge vrouw die een teruggetrokken leven leidt in Normandië.
Haar huis werd door haar vader aan de kliffen gebouwd waardoor zij helemaal afgezonderd kan leven.
Ze houdt enorm van de zee, de wind, haar vrijheid.
Wanneer ze op het verlaten strand een verdwaald verwaarloosd jongetje ziet, wilt ze hem helpen.
Ze gaat met hem naar de dokter om na te gaan welke zorgen het kind nodig heeft maar het wordt haar verboden om het kind onder haar dak te verzorgen.
Het gevoel dat ze de jongen had gefaald blijft aan haar ribben kleven.
Wanneer er haar wordt gevraagd om te helpen in de kolonie waar oorlogskinderen worden opgevangen, twijfelt Juliette niet.
In de kolonie maakt ze kennis met Livia en al snel kunnen Juliette en Livia het heel goed met elkaar vinden.
Juliette besluit om Livia onder haar hoede te nemen maar dan moet Juliette verleden onder ogen durven komen.
Het verhaal kwam in het begin wat traag op gang.
Eens de schrijfster de flow te pakken had, las het boek heel aangenaam en vlot.
Door de gedetailleerde schrijfstijl kon ik tijdens het lezen me de scènes goed inbeelden en kreeg ik het gevoel dat ikzelf als figurant mee in het verhaal zat.
Het verhaal werd dan ook uit verschillende personages geschreven zijnde Livia en Juliette waarbij het wel fijn was om beide personages beter te leren kennen.
De verschillende dilemma’s en twijfels die beide dames op hun pad kregen, werden goed uitgewerkt.
Het plot was heel verrassend en ik was echt verbijsterd hoe goed de schrijfster dit had uitgewerkt.
Dit zag ik echt niet aan komen.
Ondanks de mindere start had ik toch van het boek genoten en kreeg ik heel veel zin om uit te waaien aan zee.
Dat heb ik nog niet gedaan, maar zeer binnenkort als mijn haren wapperen in de wind zal ik denken aan Juliette en Livia.
Bedankt Christel Desmaretz dat ik mocht kennismaken met jouw boek.
Het was me zeer aangenaam en hopelijk lezen we snel weer iets uit jouw hand.
Ook mentaal gaat moeder zienderogen achteruit.
Livia weigert om naar school te gaan en om lessen te volgen bij zuster Zita.
Zij droomt van een beter leven en wilt dan ook zo snel weg uit Poperinge.
Op school leren de meisjes kantklossen.
Op een dag ontmoet Livia de Schotse soldaat Logan.
Hij bezoekt de school en bestelt bij Livia een kantwerk van een distel.
Toch moest ze omwille van de oorlog moest ze vluchten naar Normandië.
Juliette is een jonge vrouw die een teruggetrokken leven leidt in Normandië.
Ze houdt enorm van de zee, de wind, haar vrijheid.
Het gevoel dat ze de jongen had gefaald blijft aan haar ribben kleven.
Het verhaal kwam in het begin wat traag op gang.
Eens de schrijfster de flow te pakken had, las het boek heel aangenaam en vlot.
Dit zag ik echt niet aan komen.
Bedankt Christel Desmaretz dat ik mocht kennismaken met jouw boek.
Het was me zeer aangenaam en hopelijk lezen we snel weer iets uit jouw hand.