Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een astronomisch lekker drankje

kristofsjongers 23 maart 2021 Hebban Recensent

Bibliotheken vol zijn er verschenen over de menselijke fascinatie voor het universum. Frank Westerman vond dat er daar nog wel een boek bij kon. Hij kan natuurlijk bogen op een indrukwekkend palmares in de literaire non-fictie. Met El negro en ik won hij de Gouden Uil (tegenwoordig de Fintro literatuurprijs) en met boeken als Ararat, Stikvallei en Wij, de mens, wist hij een internationaal lezerspubliek aan te trekken.

In twaalf hoofdstukken, telkens opgehangen aan een ander hemellichaam, vertelt hij in zijn nieuwste werk De kosmische komedie, uitgegeven door Querido, het verhaal van de mens en de ruimte.

Hij steekt van wal met de eerste ruimtewandelaar, Aleksej Leonov, die na een ruimtewandeling niet meer in zijn capsule kan komen omdat zijn pak in het vacuüm van de ruimte verder uitzette dan voorzien. In het hoofdstuk 'Aarde' gaat het over Eise Eisinga, een eigenzinnige Fries met ‘s werelds eerste schaalmodel van het zonnestelsel. Hij haalt ook de vroeg 20ste-eeuwse Italiaanse futuristen aan, die, in hun honger naar een deugdelijke toekomst, niets liever wensten dan het einde van het decadente Venetië. De regelmatige overstromingen van die stad konden niet anders dan voortekenen zijn van haar finale verzwelging door de Adriatische Zee.

De hoofdstukken 'Maan' gaan over Galileo, de Venetiaan die de mens leerde dat de aarde en bij uitbreiding alle planeten van het zonnestelsel rond de zon draaiden en zo de katholieke kerk met een joekel van een geloofwaardigheidsprobleem opzadelde. Dat kwam hem op een – zeer luxueuze – verbanning naar een Toscaans Palazzo te staan.

Het hoofdstuk 'Zwarte gaten' is het sterkste van het hele boek. Ooit was Kamp Westerbork in Drenthe de laatste halte voor honderdduizenden Joden en andere ongewensten. Vandaag hebben zwarte gaten er een veel letterlijkere betekenis: keurig op een rij speuren veertien radiotelescopen de ruimte af naar die fenomenen. Westerman vertelt de gruwel in doorgangskamp Westerbork aan de hand van de bewoners van het steriel – want onder een koepel – bewaarde commandantshuis.

'Mars' geeft Westermans fascinatie voor de rode planeet weer. Schiaparelli meende in de negentiende eeuw kanalen te zien op Mars, maar er was een Amerikaan (Lowell) nodig om de link met leven op Mars te leggen. Natuurlijk worden ook de vele marsmissies besproken. De schrijver maakt zich ergens onderweg de bedenking of Mars wel op ons zit te wachten, gezien de staat waarin we onze thuisplaneet achterlaten.

Westerman voelt zich duidelijk in zijn sas bij dit onderwerp. Voor iemand die bijna vijfduizend euro neertelde voor een Russische paraboolvlucht – die weliswaar niet kon doorgaan door een welbepaald virus – verbaast dat niet. Hij gaat nergens écht diep, maar dat maakt dat het geheel lekker wegleest. Je krijgt de indruk dat hij nog veel meer kwijt wilde in het boek, maar echte diepgang heeft ingeruild voor leesbaarheid. Het is niet denkbeeldig dat mensen die al wat achtergrond hebben over het onderwerp, niet veel gaan bijleren, maar voor de meeste lezers gaat dat waarschijnlijk niet op.

Westerman doorspekt bovendien elk hoofdstuk met verhalen uit zijn eigen leven. Of het nu gaat over sterrenkijken met zijn jeugdliefde of zijn ervaringen als gastschrijver in Venetië; Westerman schakelt moeiteloos tussen Galileo en Dwingeloo. Persoonlijke anekdotes worden in de blender gestopt met historische verhalen. Het resultaat is een astronomisch lekker drankje dat naar meer smaakt. Het is dan ook een geluk dat Frank Westerman nog zoveel andere boeken op zijn palmares heeft: de kans is heel groot dat je na het lezen van De kosmische komedie meer wil. Dat treft; de lokale boekhandel heeft vast nog titels in voorraad.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van kristofsjongers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur