Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vorstelijke geschiedenisles

kristofsjongers 24 augustus 2022 Hebban Recensent

Op school was het duidelijk; de Grieken versloegen met de Perzen een enorme macht en redden zo zichzelf en uiteindelijk ook onze beschaving van deze bende ongekende barbaren. Lloyd Llewellyn-Jones brengt met zijn nieuwe turf De Perzen – ondertitel: Een nieuwe geschiedenis van de eerste supermacht ter wereld – meer dan de nuance aan in dit bekende historisch verhaal.

'Een ongelooflijk boeiende en uitdagende geschiedenisles, die bovendien erg goed geschreven is.' – Recensent Kristof

Llewellyn-Jones is professor oude geschiedenis aan de universiteit van Cardiff. Hij reist geregeld naar Iran. Hij is expert Iran bij de BBC en Channel 4 en gaf al historisch advies aan Hollywoodproducties. De Perzen is zijn eerste boek dat een Nederlandse vertaling kreeg en wel van Aad Janssen en Pon Ruiter.

De Perzen gaat verder dan de Griekse oorlog van Xerxes 2. Veel verder. Het boek behandelt de volledige Achaemenidische periode vanaf het ontstaan van het rijk door Koning Cyrus I in 550 v.C. tot en de met de ondergang met de verovering door Alexander De Grote in 330 v.C.. Het beschrijft niet alleen de geschiedenis en de veroveringen van het rijk, dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekte van het huidige Tunesië tot Indië, maar heeft ook veel aandacht voor hoe het er ‘achter de schermen’ aan toeging. Llewellyn-Jones geeft ons een inkijk achter de Perzische paleismuren en de vaak verstikkende regels aan het hof van de Achaemeniden.

Hij neemt ons mee op veroveringstocht en toont ons hoe de Perzen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Romeinen, de veroverde volkeren in hun waarde lieten en hen niet ‘perzifisceerden’. Elk veroverd land werd een provincie met een gouverneur, een zogenaamde satraap, aan het hoofd. Het veroverde volk moest een jaarlijkse schenking doen aan Het Hof en dat was het wel ongeveer. Opstanden kwamen dan ook uitzonderlijk weinig voor. Als een koning al tegenstand te vrezen had, kwam die uit zijn eigen hofhouding. Omdat er geen duidelijke regels waren over de opvolging, ging de overgang tussen koningen meer dan een keer gepaard met geweld. Het feit dat een koning over meerdere gemalinnen en concubines beschikte en daardoor tientallen kinderen had, maakte de kwestie er niet simpeler op.

Niet dat de coulante omgang met veroverd gebied betekende dat de Perzen, zeker naar onze normen, een vredelievend volk waren. Tegenstand werd meedogenloos de kop ingedrukt. Het arsenaal wrede martelpraktijken van de Achaemenidische vorsten was quasi onuitputtelijk. Gifmengers behoorden tot de best betaalde lieden van Het Rijk.

Een beschaving die op instorten staat lijkt vaak ten onder te zijn gegaan aan zijn eigen decadentie, alvorens een buitenlandse mogendheid het rijk in kwestie makkelijk inpalmt. Bij het Perzische rijk was dat niet het geval; toen Alexander met zijn hoplieten aan zijn veroveringstocht begon, was Perzië bloeiend als nooit tevoren. Maar helaas voor de Achaemeniden was Alexander een briljant militair strateeg.

De Perzen is een boek dat bijzonder diep graaft in de wereld van de Achaemenidische vorsten. Het weinige dat we leerden over dit volk op school, wordt minstens bijgesteld, maar meestal helemaal op zijn kop gezet. De bekende slag bij Thermopylae, bijvoorbeeld (voor de filmliefhebbers zal 300 wel een belletje doen rinkelen), was voor de Perzen niet meer dan een piepkleine voetnoot in hun geschiedenis. Llewellyn-Jones schrijft overtuigend dat niet Perzië, maar Sparta de ergste dictatuur uit de oudheid moet zijn geweest.

Het enige wat op het boek valt aan te merken is dat het heel diep graaft in de Achaemenidische periode, maar best weinig aandacht heeft voor de voor en na. De Engelse titel The Persian Empire. The Age of Great Kings, doet het boek meer recht aan. Maar dat is vergezochte detailkritiek. De Perzen van Llewellyn-Jones is een ongelooflijk boeiende en uitdagende geschiedenisles, die bovendien erg goed geschreven is. De vijf sterren zijn stuk voor stuk verdiend.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van kristofsjongers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur