Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een goed geschreven liefdesverklaring

kristofsjongers 19 januari 2022 Hebban Recensent

Er lopen weinig boekenliefhebbers rond die nog nooit van Kate Mosse hebben gehoord. Vooral haar in 2006 verschenen boek Het verloren labyrint verkocht miljoenen exemplaren en moest in dat jaar alleen de Da Vinci Code boven zich dulden in de verkoopslijsten. Naast het schrijven van fictie en non-fictie, is ze ook te zien en te horen op de BBC. Haar nieuwste non-fictieboek heet Een extra paar handen en wordt in ons taalgebied uitgegeven door Uitgeverij Meulenhoff. Mirko Stuiveling boog zich over de vertaling.

In de zomer van 2009 koopt Mosse met haar man en kinderen een bouwvallige hostel in Chichester, West-Sussex in het Verenigd Koninkrijk. Ze knappen het gebouw helemaal op, maken er een aanleunwoning -een kangoeroewoning voor de Belgische lezers- van en betrekken het met drie generaties; de ouders en schoonmoeder van Mosse, zij en haar man en hun tienerkinderen. Vanaf dan is ze mantelzorger en houdt ze een dagboek bij dat de facto uit elkaar valt in drie grote verhalen. Elk verhaal is opgehangen aan de zorg voor respectievelijk haar vader, moeder en schoonmoeder.

Mosse vertelt een gevoelig en intiem verhaal over haar leven als verzorgende. Over de evidente zaken, zoals altijd op je hoede zijn voor een onverwacht telefoontje als je met vrienden op stap bent, en de minder evidente. Haar leesgewoonten veranderden bijvoorbeeld van romans naar boeken over waardig ouder worden en stervenbegeleiding.

Op de eerste plaats is Mosse een succesauteur en ze zit er bijgevolg warmpjes bij. Aanpassingen aan haar huis zijn geen probleem, maar ze doet haar uiterste best om duidelijk te maken dat ze desondanks wel begrijpt dat niet iedereen dat kan en dat de vergoeding voor mantelzorgers aan haar kant van de Noordzee veel te laag is. Ze haalt regelmatig uit naar de Britse overheid die, zoals dat in wel meerdere Europese landen het geval is, ouderen vaak in godvergeten verzorgingstehuizen propt, waar het eten niet optimaal is en verplegenden niet weten waar ze eerst moeten beginnen. Tehuizen waar de Coronacrisis er onwaarschijnlijk hard inhakte.

Een extra paar handen is vooral een volledige beschrijving geworden van wat het betekent om zelf voor je bejaarde ouders te zorgen met alle problemen die daarbij komen kijken, maar maakt ook de allesoverheersende liefde en diepe, onpeilbare rouw voelbaar. Je kan het lezen als een aanklacht tegen het zware lot van de mantelzorger in het Verenigd Koninkrijk, een bezint-eer-ge-begint, maar evengoed als een liefdesverklaring van een dochter aan haar ouders en schoonmoeder. Een erg goed geschreven liefdesverklaring, bovendien.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van kristofsjongers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur