Hofman lucht zijn hart.
Hoewel Tim Hofman al enkele goed verkopende boeken op zijn naam heeft staan, Gedichten van de broer van Roos uit 2017 en Grappig jammer uit 2019, is hij toch vooral bekend van tv en YouTube. Intussen is Hofman niet gestopt met schrijven en is zijn nieuwste boek een feit. Goede moed, met de veelbelovende ondertitel 'pleidooi voor een minder bang bestaan', is uit bij Meulenhoff.
'De hoofdstukken vertrekken meestal vanuit dingen die hem overkomen zijn, wat het bij momenten een erg persoonlijk werk maakt.' – recensent Kristof
In achttien hoofdstukken met titels als Voorbij de angst voor falen of Voorbij de angst voor constante dreiging, gaat Hofman in op thema’s die de hedendaagse mens angst inboezemen. Hij vertelt over de verwoestende faalangst die hij had bij het beroemde John De Mol-interview en over hoe zijn leven eruit zag nadat hij ernstig werd bedreigd in zijn kantoor in Hilversum. Hofman neemt het op voor klimaatactivisten die soms bij Shell moeten zijn om te tanken en fileert het jeukwoord 'woke'. Terloops vraagt hij zich ergens onderweg af of we echt niet zonder kapitalisme kunnen en hoe we onze maatschappij voorbij de constante zoektocht naar winst kunnen navigeren.
De tijdgeest heeft inderdaad nood aan boeken die de angstig makende actualiteit wat nuanceren. Een boek dat ons zegt dat het allemaal vooral heel erg lijkt, maar dat bang in een hoekje kruipen ook niet de oplossing is. En dat alle doemberichten die de wereld momenteel overspoelen eigenlijk van alle tijden zijn. Zo’n boek is Goede moed alvast niet geworden. Het leest eigenlijk vooral als een reeks lange opiniestukken van Hofman, een man die in zijn leven heel wat columns geschreven heeft voor allerhande Nederlandse bladen en websites.
De stukken in dit boek zijn vaak interessant – zo heeft hij wel wat zinnigs te zeggen over democratie en stemrecht – en soms verfrissend. Zo gaat hij bijvoorbeeld resoluut in tegen de stroom van allerhande lifecoaches door te stellen dat witte mensen met een groot huis dat vaak gewoon hebben kunnen kopen omdat ze geluk hebben gehad door hun afkomst. Dat het net zo goed op iets anders had kunnen uitdraaien. Dat het geen kwaad kan dat zelf te erkennen, omdat de maatschappij nu eenmaal in het voordeel van witte tweeverdieners werkt.
De hoofdstukken vertrekken meestal vanuit dingen die hem overkomen zijn, wat het bij momenten een erg persoonlijk werk maakt, al loert drammerigheid hier en daar om de hoek. Mensen die vooral de ondertitel te letterlijk nemen en een zelfhulpboek verwachten met het idee écht met minder angst rond te lopen, zullen van een kale reis thuiskomen. Mensen die al fan waren van Hofman, zullen dat na het lezen van dit boek nog altijd zijn.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een moedig boek' en 'Lees een kleurrijk boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie