Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ongenuanceerd heldenverhaal

kristofsjongers 17 januari 2020 Hebban Recensent

Verschillende Europese landen zijn intussen aan een nieuwe vloot gevechtsvliegtuigen toe en Nederland is daar één van. Net als in België werd, na een niet altijd even vriendelijk debat, beslist dat het de F-35 Joint Strike Fighter zal worden: een hoogtechnologisch vliegtuig dat zijn nut eigenlijk nog volledig te bewijzen heeft. Daarmee komt een einde aan de carrière van de iconische F-16 bij de Nederlandse luchtmacht. Hoog tijd voor een terugblik, vonden Olof van Joolen (defensiespecialist bij De Telegraaf) en Silvan Schoonhoven (diens collega op het gebied van terrorisme en veiligheid).

Hun boek hangen ze op aan de – voor het grote publiek – bekendste missies van de jachtvliegers, maar niet zonder de lezer eerst doorheen een inleiding over de eerste jaren te gidsen, waarin je om de oren wordt gemept met een hoop feiten. Zoals dat er tot halverwege de jaren ‘90 wel elk jaar een crash met een F-16 voorvalt. We horen een voormalig gevechtspiloot onderweg vertellen over dat eerste anderhalf decennium:

‘Ik had gemiddeld per jaar drie tot vier begrafenissen van collega’s.(...) We wisten niet beter.’

Vervolgens nemen de auteurs je mee naar een aantal memorabele buitenlandse missies. Het Joegoslavische drama van Srebrenica wordt uitgebreid belicht, dit keer vanuit het standpunt van de mensen in de lucht. Vanaf de aanslagen van 11 september 2001 verandert de opdracht van de vliegers ingrijpend. Ze vechten niet langer tegen de restanten van de Koude Oorlog zoals dat in Joegoslavië het geval was, maar tegen het onvoorspelbare terrorisme. Nederland stuurt op vraag van de Amerikanen F-16’s naar Afghanistan, op jacht naar Al Qaeda en de Taliban die hen beschermen. Over de Baltic Air Policing, toch ook geen onbelangrijke missie boven de Baltische Staten (die sinds 2015 volop aan de gang is), geen woord.

Dit boek heeft één serieus minpunt, maar wel meteen eentje van formaat:  De totale, blinde adoratie van de journalisten voor de Nederlandse jachtpiloten en de luchtmacht. Er wordt bijvoorbeeld heel wat afgesakkerd op de zogenaamde rules of engagement. Dit zijn een hele set van regels waarbinnen de piloten opereren en waarin onder meer bepaald staat wanneer ze geweld mogen gebruiken. De lezer kan zeker begrijpen waarom die regels van tijd tot tijd serieus in de weg zitten; zie het voorbeeld van Srebrenica waar de VN en de NAVO niets durfden ondernemen en de jachtvliegers bijgevolg niet in actie konden komen. Maar over de reden waarom die regels überhaupt bestáán geen woord. Zijn die regels historisch gegroeid of was er een concrete aanleiding? In dit boek kom je het alvast niet te weten.

Ieder jongetje heeft op een gegeven moment in zijn leven wel eens gedroomd om zo’n machtig vliegtuig te besturen; om de held te zijn in de strijd. Maar op het moment dat je als journalist beslist een boek over F-16’s en hun piloten neer te pennen, moet je kritische blik voor je onderwerp het overnemen. Helaas beschikken Van Joolen en Schoonhoven daar in dit geval niet over. En dat maakt het moeilijk om dit boek, waarin heel wat in adrenaline ondergedompelde anekdotes staan, aan te bevelen.

Jammer, want in al zijn ongenuanceerdheid vergeet je bijna dat achter die stuurknuppel mensen zitten wiens getuigenissen de enige echte troef van dit werk zijn. Er zit zeker een goed boek in de verhalen van al die helden en hun vliegmachines, maar dit is het niet geworden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van kristofsjongers

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!