De Boeddha Blues
Casper Luckerhof is een Nederlands historicus en Indoloog. Hij schrijft bij de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Ooit was hij boekhandelaar en zat hij in het DWDD-boekenpanel. Hij schreef eerder Een eenzame bruggenbouwer, dat zich in India afspeelde. Met zijn nieuwe boek Rusteloos, dat werd uitgegeven door Ambo|Anthos, blijft hij in de regio.
'De schrijver slaagt er wonderwel in om de aandacht van de lezer vast te houden en er gebeurt genoeg.' – Recensent Kristof
Wanneer Casper de dertig nadert, lijkt zijn leven op een uitzichtloos kantelpunt te zitten. Het is uit met zijn vriendin en hij zit zonder werk. Hij wil van de leemte gebruik maken om eindelijk zijn boek over Boeddha te schrijven. Hij groeide op in een boeddhistisch gezin en Nepal en India waren hem niet vreemd; hij bezocht de streek meermaals met zijn ouders. Het moest een kritisch boek worden over de historische Boeddha.
Het plan was om te starten in Lumbini, Nepal. De vermoedelijke geboorteplaats van Gautama Boeddha in de zevende eeuw voor Christus. Daarna zou hij verder doorheen het land reizen. Dat draaide enigszins anders uit. Als hij zijn onderzoek wil starten in de bibliotheek van het Lumbini Research Institute, naar eigen zeggen de grootste collectie boeken over het boeddhisme, maakt hij kennis met de minzame Duitser Christophe, het officieuze hoofd van het instituut. Die biedt hem meteen een baan aan als bibliothecaris, een kans die Casper met beide handen grijpt. Het overgrote deel van het boek gaat dan ook over zijn werk in de bibliotheek, de spanningen met directeur Claudio en Christophe en het eindeloze wachten op het inspectiebezoek van de Japanse Reiyukai-sekte, de échte eigenaars en geldschieters van het instituut. Om het verhaal compleet te maken is er zelfs een love interest in het spel.
Rusteloos lijkt in de eerste hoofdstukken op een zoektocht naar Boeddha en diens leven. Je krijgt aanvankelijk de indruk dat je als lezer heel wat gaat bijleren over ‘s werelds allereerste goeroe en de grondlegger van het boeddhisme. Het lijkt op een zoektocht naar feiten zoals pakweg Frank Westerman die zou aanpakken. Maar dat blijft niet duren. Het boek kantelt en wordt het verhaal van een late twintiger die de weg kwijt is en de draad in Nepal weer op wil pikken. Met wisselend succes. Luckerhof slaagt er bijvoorbeeld goed in om zichzelf als slachtoffer te zien. Als Nederlander van welgestelde komaf die een mooie positie krijgt in een straatarm land, is dat een hele prestatie.
Ondanks dat alles wil je als lezer ook wel weten hoe het afloopt. De schrijver slaagt er wonderwel in om de aandacht van de lezer vast te houden en er gebeurt genoeg in de enigszins steriele omgeving van de bibliotheek. Toch is het jammer dat het oorspronkelijke opzet van het boek, Boeddha in zijn hemd zetten, niet gelukt is. Dat maakt van Rusteloos al bij al een ontgoocheling.
Reageer op deze recensie