Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De mens als wandelend wezen

kristofsjongers 10 april 2020 Hebban Recensent

Ooit moet er een moment geweest zijn dat onze soort het een goed idee vond om recht te staan en zijn vier poten te laten voor wat ze waren. We stelden vast dat het op twee benen ook wel kon en duizenden jaren later hebben we, grotendeels al wandelend, de wereld veroverd.

Shane O’Mara, hoogleraar experimenteel hersenonderzoek aan de universiteit van Dublin, besloot het effect van lopen op ons als mens te onderzoeken en daar een boek aan te wijden, naar het Nederlands vertaald door Luud Dorresteijn. In acht hoofdstukken stelt hij zich de vraag waarom wij als enige primatensoort nou net rechtop zijn gaan staan en waarom dat de juiste gok voor ons als diersoort is gebleken. Hij onderzoekt in elk hoofdstuk een ander aspect van het voortbewegen op twee benen. O’Mara steekt van wal met de uittocht uit Afrika en eindigt met de voordelen die de hedendaagse homo sapiens nog altijd kan ondervinden door zich als een sociale groep voort te bewegen.

In de hoofdstukken ertussen kom je alles te weten over het onderwerp. Onze volledige mechanica wordt als het ware blootgelegd en er is, gezien de academische  specialisatie van de schrijver, erg veel aandacht voor de hersenactiviteit tijdens het lopen. Er worden ook heel wat tips meegegeven om een stad beter af te stemmen op de voetganger. Om ze beter ‘beloopbaar’ te maken, waardoor je niet overal met de wagen naartoe moet.

In een volledig hoofdstuk houdt de schrijver een pleidooi om creatief te wandelen. Om de werkkamer te verlaten en al wandelend ideeën op te doen. Frederik Nietzsche zou bijvoorbeeld ooit beweerd hebben dat ‘alleen gedachten die tijdens het wandelen zijn ontstaan, van waarde zijn.’ Zo ver wil de auteur  niet gaan, maar zijn pleidooi om al stappend na te denken, is erg overtuigend en voor velen ongetwijfeld herkenbaar. Er hoeft natuurlijk niet bij gezegd worden dat er ook een volledig hoofdstuk gewijd is aan de gezondheidsvoordelen die het stappen met zich meebrengt.

O’Mara wil de lezer duidelijk meekrijgen in zijn verhaal en laat in sneltreinvaart een hele hoop feiten over het papier razen. Je komt als lezer erg veel te weten over het leven op twee benen en als deze schrijver je niet kan overtuigen om recht te staan en de wereld rondom jou al wandelend te gaan verkennen, dan kan wellicht niemand het. Hij kan, zeker wat gezondheid betreft, erg overtuigend zijn. Door de vlugge opvolging van feiten gaat hij daarbij soms voorbij aan het feit dat niet alleen neurowetenschappers zijn boek lezen. Vooral het onderdeel over de hersenwetenschap achter het lopen verplicht de gewone sterveling soms om  bij de les te blijven en hele alinea’s te herlezen. Dat probleem zit in de eerste hoofdstukken van het boek en daardoor is het niet denkbeeldig dat mensen gaan afhaken, omdat het te snel te ingewikkeld wordt. Op het onleesbare af.

De minder technische hoofdstukken zijn daarentegen dan weer wel de moeite waard om dit boek te lezen. Je raakt echt overtuigd van het nut van veel wandelen. In de natuur of in de stad. Of het ook mensen overtuigt die hun wagen zelfs naar de bakker om de hoek nemen, is niet zeker.    

4

Reageer op deze recensie

Meer recensies van kristofsjongers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur