Een goed hart

KvdRuit 27 oktober 2024
Samen met haar flierefluiter-vriendin Nova begeleidt Flora (Floor) fietsvakanties door het Schotse, ruige landschap op de Shetland-Eilanden. Floor doet dit als afleiding na haar verbroken relatie met Mark, die haar enorm bedrogen heeft en een dubbelleven leidde. Ze heeft ruimte en een inkomen nodig, om te verwerken en toekomstplannen te maken. Als er een volledige fietsgroep annuleert, moet Floor 2 weken overbruggen en ze besluit te blijven. Nova gaat tijdelijk terug naar Nederland.
Floor besluit naar de minicamping te gaan van Niven Alisdair MacCorquodale. Hij woont in het vervallen kasteel “Auld Broch”, dat hij zelf helemaal wil opknappen. Aangekomen met haar bus, blijkt dat Floor beter bij Niven in het kasteel kan logeren. Storm Henry wordt voorspeld met heftige weersomstandigheden. Niven is een stugge, introverte man van weinig woorden en lijdt onder zijn geheim. Floor heeft een laag zelfbeeld vanwege een fysiek gebrek en haar verbroken foute relatie. Tijdens storm Henry en de periode daarna ontstaan er gesprekken en blijft Floor langer logeren dan gepland. Er is een sterke aantrekkingskracht tussen Niven en Floor. Ze vinden steun bij elkaar, voelen elkaar aan.
Na 2 weken gaan Nova en Floor weer op pad met een nieuwe groep. Nova neemt het niet zo nauw met mannen. Floor heeft haar hart verloren aan Niven en daarmee spreekt ze af dat het bij een vakantieliefde blijft. Niven ziet een relatie op grote afstand niet zitten. De minicamping van Niven is een overnachtingsplek tijdens de fietsvakanties. Floor verblijft dan bij Niven, ook tussendoor, waardoor hun liefde voor elkaar zich verdiept. Niven introduceert Floor bij zijn goede vriendin Ailsa en het klikt met zijn vriendenkring. Tòch gaat Floor, volgens afspraak, terug naar Amsterdam. Nova ziet wat ware liefde doet met haar vriendin en zij is inmiddels veranderd, staat serieuzer in het leven.
In Amsterdam doet Floor een ontdekking en ze mist Niven. Nova werkt aan een serieuze relatie met haar nieuwe Nederlandse liefde. Floor telefoneert steeds met Ailsa en die praat haar bij over Niven. Iemand zal stappen moeten nemen, maar wie? Blijft Niven bij zijn standpunt?
Jackie van Laren heeft een levensecht verhaal geschreven, dat romantisch en taboedoorbrekend is. Goede verhaallijnen met een imperfecte vrouw in de hoofdrol. Van Laren wil vrouwen-issues naar voren brengen op een normale manier. Het is voor de hoofdpersonages een emotionele reis, fysiek is bijzaak. Dit verhaal is een slowread met een wat open einde.
Ik vond het beeldend en levendig verwoord. Daardoor kon ik mij als lezer goed inleven. Knap geschreven roman! Eerlijk gezegd hoop ik op een tweede deel.

Meer recensies van KvdRuit