Een warm pleidooi voor onconventionele relaties

Lammert Dijkema 09 april 2025
Er zijn al veel recensies geschreven maar ik denk dat de mijne nog iets toevoegt. Zie de titel.
Sally Rooney is 34 jaar. In dit boek schept ze twee personages die tien jaar in leeftijd verschillen. Ivan is 22 en Peter 32. Ik kreeg al lezende de indruk dat Rooney er beter in is geslaagd om Ivan vorm te geven dan Peter. Wellicht staat Peter net iets te dicht bij haarzelf om zijn karakter echt diepgang te geven.
Twee broers. Ze hebben een haat/liefde verhouding met elkaar en beiden zijn volop bezig om hun leven vorm te geven.
Dat is op zichzelf al een klus maar vooral als je er een niet alledaagse relatie op na houdt. Dan wordt het leven wel heel ingewikkeld.
Ivan krijgt een relatie met een 36-jarige vrouw, Peter heeft een relatie met twee vrouwen en dat heeft niks te maken met overspel, z'n pik achterna lopen, nee. Maar lees zelf maar.
Beide broers worstelen met vragen als, kan dit eigenlijk wel? Wat vindt de omgeving ervan? Zal mijn familie dit wel accepteren? Zullen ze veroordeeld worden?
Naast de relationele perikelen speelt op de achtergrond mee dat hun vader onlangs is overleden. Natuurlijk kijken beide mannen verschillend terug op de laatste maanden met hun vader, zijn begrafenis, wie hij eigenlijk was en wat hij voor hen betekent.

De jonge Rooney slaagt erin om de karakters en de thematiek uit te diepen en de lezer mee te nemen in hun wedervaren, haar/hem te betrekken bij hun lotgevallen, gedachten, overpeinzingen, angsten, vooroordelen, spinsels, enz.
Het kan bijna niet anders dan dat zij veel van haar eigen ervaringen heeft verwerkt in dit boek. Hoe knap is het dan om elke vorm van autobiografisch schrijven te vermijden en haar eigen levenservaringen in deze vorm te gieten, en dan ook nog mannen.
Rooney is een groot talent. Gezien haar hoge productiviteit zullen we nog veel van haar horen. Ik ben geneigd te stellen dat de liefhebber blindelings haar boeken kan aanschaffen want geheid goed.
Ik waardeer de schrijfstijl en de thematiek met vijf sterren. Misschien wordt dit mijn beste boek van het jaar.
Het is me niet duidelijk geworden waar de titel betrekking op heeft.

Meer recensies van Lammert Dijkema