Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wat een prachtige bundel

Langlevelezen 24 mei 2023
Het is altijd een magisch moment: zo’n moment waarop je een dichtbundel voor het eerst in handen hebt. Zeker als je er al enige tijd met verlangen naar uitkeek. Zacht met je vingers over het omslag heen strijken, in je opnemen wat er precies op de voorkant staat om dan vervolgens het boek open te slaan. Zul je dit keer verrast worden of is het stiekem toch een beetje tegenvallend? Welke parels zul je nu weer tegenkomen die je hart in beroering weten te krijgen? En dan, soms achter één stuk door of andere keren zo nu en dan de bundel openslaand, al die gedichten lezen, als ware het kleine cadeautjes die je iedere keer mag openmaken. Had ik er het talent voor, dan zou ik er zelf een gedicht over schrijven. Want een dichtbundel is iets wonderlijks en sommige gedichten draag je een leven lang met je mee, zoals het gedicht ‘De hand van mijn vader’ van Armand van Assche dat ik voordroeg tijdens de rouwdienst van mijn vader. Of het gedicht ‘Onder de appelboom’ van Rutger Kopland dat op onze slaapkamer hangt: een toekomstbeeld waar we met elkaar van dromen, zittend onder die appelboom.

Zo hebben denk ik meer mensen gedichten die ze met zich meedragen, een leven lang, of wellicht maar kort omdat het je steun biedt op een moment dat je dat even nodig hebt. Voor de dichtbundel ‘Wees welkom boven op mijn beste hoed’ werden achttien van die tijdloze gedichten die toch in de vergetelheid zijn geraakt geselecteerd. Daniel Billiet, Jos van Hest, Gil vander Heyden en Bette Westera hebben de gedichten opgenomen in de bundel, er een uitleg bij gegeven en vervolgens bij ieder gedicht een nieuw gedicht geschreven. Vier gedichten per gedicht, waarmee ze hopen dat de oude gedichten weer tot leven komen voor de jongere generatie.

Bij deze bundel kon ik eerlijk gezegd niet stoppen met kijken, lezen, bladeren en voordragen. Ik vermoeide mijn gezin met alle gedichten die ik zo mooi vond: de oude én de nieuwe gedichten. Sommige gedichten werden ge-Whatsappt, andere gedichten getoond aan mijn studenten of aan mijn collega’s. Ik denk eerlijk gezegd dat ik kriebels in mijn buik kreeg van deze bundel. Klinkt wellicht wat hoogdravend, niet? En toch is het zo. Het is magistraal te lezen hoe de vier dichters de oude gedichten opnieuw tot leven hebben gebracht.

Dat kwam niet alleen door hun nieuwe gedichten, maar ook door de persoonlijke noot die ze wisten te geven bij de duiding van het oude gedicht. Het werd gekoppeld aan persoonlijke ervaringen, belangrijke gebeurtenissen en accurate omschrijvingen van hoe de dichter in de wereld stond. Geweldig is het om te lezen hoe Jos van Hest zich altijd nogal geërgerd heeft aan brave Jantje die de pruimen zag hangen. En je leeft zeker helemaal met Daniel Billiet mee als hij bij het gedicht ‘Zie je ik hou van je’ vertelt over een van zijn eerste liefdes en een door de juffrouw onderschept liefdesbriefje.

In de verantwoording achterin het boek geven de dichters aan dat het hun doel is om de toegang tot de wat moeilijkere gedichten te vergemakkelijken, waarbij ze de kanttekening maken zich niet zo hoogmoedig te voelen dat ze zich kunnen vergelijken met de grote dichters. Dat valt mijns inziens te betwijfelen. In toegankelijke, maar ook prachtige taal weten ze mij met grote regelmaat te bekoren. Ik heb bij deze bundel gelachen, maar soms ook een traantje gelaten en genoten van het taalspel van dit viertal dichters.

Een van de gedichten die recht bij mij binnenkwam, was het gedicht ‘Viooltjes’ van Bette Westera, dat ze schreef bij ‘Hebban olla vogala’. Het gaat als volgt:

Terwijl de vlinderstruik ontluikt,
het bos naar lentebloesem ruikt,
het fluitenkruid de bermen bleekt,
en berenklauw de aarde breekt,
plant ik viooltjes op je graf.
Ons leven was nog lang niet af.

Ik zou nog zoveel kunnen vertellen over deze bundel, ik zou uren kunnen voordragen, maar eigenlijk is mijn advies het vooral te gaan lezen. In je eentje, met je klas of met wie dan ook.

 

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Langlevelezen

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!