Duister Oekraïne, jaren tachtig

Laura 02 november 2024
Ook voor het boek De Onzichtbaren van Frank Nellen kon ik vorige maand naar een lezing bij @boekhandelplukker
Opnieuw een mooie aanvulling op een goed boek!

Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani’s jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde.

Gedurende het gehele boek heb ik mij in het Sovjetimperium gewaand. De omgeving wordt gedurende het verhaal erg volledig geschetst. Ik was erbij in die universiteitsbibliotheek!!
Er zit een klein aantal personages in dit boek, maar ieder personage wordt dusdanig uitgediept, dat je ze echt goed leert kennen! Wat mij betreft echt een personage-gedreven boek, waarin je de personages ziet groeien/ontwikkelen.

Het boek heeft een wat donker randje wat betreft setting en tijd, maar dat is de realiteit eraan en mede daardoor ook erg informatief. Zowel door dit boek als door de lezing heb ik weer een stukje meer kennis over deze periode opgedaan.
Aanvullend vond ik het te gek dat er tijdens de lezing nog andere werken werden aangeraden om te lezen; gelinkt aan deze periode.

Recensie voor het eerst geplaatst op @laurasboeken via Instagram op 9 mei 2024.

Meer recensies van Laura