Originele whodunit
Ruth Ware is internationaal bestsellerauteur en haar psychologische thrillers worden in meer dan 40 talen uitgegeven. Ze debuteerde in 2016 met In een donker, donker bos, dat wordt verfilmd door Reese Witherspoon. Daarna volgden De vrouw in suite 10, Het leugenspel, De dood van mevrouw Westaway en Door het sleutelgat. In november 2020 kwam haar zesde thriller Een voor een uit, dat werd vertaald door Hanneke van Soest.
In Een voor een gaan de aandeelhouders van Snoop, een vernieuwende muziekapp met een sociale media-element, samen op wintersport naar het exclusieve alpineskigebied Saint-Antoine. Het is echter niet zomaar een vakantiereisje, er moet worden beslist over de toekomst van de onderneming. De spanningen lopen algauw op en dan raakt het afgelegen chalet waarin de aandeelhouders met gastvrouw Erin en gastheer Danny verblijven ook nog bedolven onder een lawine. Als er vervolgens een moordenaar in hun midden blijkt te zijn, is de chaos compleet.
In het begin van het boek worden er direct veel personages opgevoerd en zijn hun onderlinge verhoudingen nog niet volledig helder. Ook is niet meteen duidelijk wat de relevantie van het Snoop-ID en het aantal volgers is, die bij de aanvang van elk hoofdstuk worden vermeld. Algauw wordt er echter meer duidelijk en vanaf dat moment is het boek niet gemakkelijk meer weg te leggen. Het heeft een mooie spanningsopbouw en krijgt vaart door de korte hoofdstukken en gemakkelijke schrijfstijl. Het wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van aandeelhouder Liz en gastvrouw Erin. Het personage van Erin komt het meest tot leven, de overige personages blijven wat oppervlakkig en doen stereotiep aan. Dat is overigens niet erg, want Een voor een is vooral een plotgedreven verhaal.
Het verhaal heeft alle elementen in zich om een cliché winterthriller te worden; een afgelegen chalet, een lawine en een moordenaar. Toch is de uitwerking origineel en boeiend. De auteur weet te verrassen met een goed in elkaar stekend plot, onverwachte wendingen en hedendaagse aspecten, zoals de Snoop-app en de bedrijfscultuur binnen de tech-startup. Ook het feit dat niet alle personages elkaar kennen en er buitenstaanders bij het zakelijke conflict betrokken raken, zorgt voor spanning. De grenzen van de geloofwaardigheid worden zo nu en dan opgezocht, maar het verhaal wordt met vaart en op overtuigende wijze gebracht, zodat het niet storend is.
Een voor een is een originele whodunit die erin slaagt de aandacht van lezers vast te houden en hen meermaals op het verkeerde been zet.
Reageer op deze recensie