Openhartig en hoopvol slot
Astrid Holleeder is voormalig strafrechtadvocate en de zus van Willem Holleeder. Ze publiceerde eerder al het boek Judas, waarin ze vooral schreef over haar jeugd met Willem, haar leven als zijn vertrouweling en haar besluit om tegen haar broer te getuigen. Het werd een bestseller en inmiddels zijn er een televisieserie en een musical op gebaseerd. Daarop volgde Dagboek van een getuige, dat met name focust op haar ervaringen als getuige in het strafproces en de rol van justitie. De trilogie werd in 2019 afgesloten met Familiegeheimen. In dit laatste boek staat de impact centraal die het getuigen heeft gehad op het leven van Astrid en haar familie.
Het boek is opgedeeld in negen delen en is ingedeeld aan de hand van de negen getuigenverklaringen die de auteur heeft afgelegd. Dit zorgt ervoor dat het verhaal een logische en duidelijke opbouw heeft, al worden er ook wat tijdsprongen gemaakt door het ophalen van herinneringen. Over de inhoud van de verhoren en getuigenverklaringen wordt overigens weinig geschreven. Het gaat vooral om wat die de verhoren bij Astrid en haar familie teweegbrengen. De korte hoofdstukken, de simpele en anekdotische schrijfstijl en het vele gebruik van dialogen zorgt ervoor dat het leestempo hoog ligt.
Voor het lezen van dit derde en laatste deel van de trilogie is voorkennis uit de eerdere delen handig, maar niet noodzakelijk. De lezers van de eerdere boeken zullen een aantal gebeurtenissen herkennen. Er vindt soms wat overlap plaats met eerder beschreven voorvallen, maar in dit boek worden die vanuit een andere invalshoek bekeken, waardoor het niet storend is. Een aantal keer wordt verwezen naar gebeurtenissen die eerder uitgebreid aan bod zijn gekomen zonder opnieuw op de bijzonderheden in te gaan. Voor de lezers van de eerdere boeken is het fijn dat er weinig herhaling voorkomt, maar voor hen die de eerdere delen niet gelezen hebben, kan het wellicht wat verwarrend zijn.
Familiegeheimen is een openhartige en hoopvolle afsluiting van de trilogie. Holleeder geeft een bijzondere inkijk in haar persoonlijke belevingswereld en die van haar familie. Door de geheimen waar haar gezin mee leefde, ontstond een hechte band. Ze worstelt met tegenstrijdige gevoelens voor haar broer en doet openhartig verslag van haar angst, eenzaamheid, schuldgevoel, verdriet en schaamte. Vooral in de gesprekken die ze met haar therapeut Iris voert, is te zien welke vraagstukken en innerlijke conflicten er spelen. Het is heftig om te lezen hoe ze leeft en welke impact dat heeft op de band met haar moeder, dochter en kleinkinderen. Het laat je erbij stilstaan dat vrijheid en veiligheidsgevoel niet vanzelfsprekend zijn.
Reageer op deze recensie