Een dun boekje vol grote onderwerpen

Laura 18 april 2025
Mijn zusje ging begin dit jaar op reis naar Maleisië en dat zag eruit als een geweldige reisbestemming! Ik zocht het land op via het boek Het Zuiden van Tash Aw.

De jonge Jay reist met zijn familie naar het landgoed in het zuiden van Maleisië dat zijn overleden grootvader hun heeft nagelaten. De boomgaarden zijn inmiddels in verval geraakt en de velden uitgedroogd, maar toch stuurt zijn vader hem eropuit om het land te bewerken, samen met Chuan, de zoon van de opzichter.
In de verstikkende hitte bloeit tussen Jay en Chuan de liefde op, maar de erfenis van het landgoed drukt zwaar op alle leden van het gezin, en Jay’s moeder Sui Ching wordt gedwongen onder ogen te zien wat ze heeft opgeofferd voor haar man en kinderen.

We volgen een klein aantal personages en we krijgen echt de kans om in hun hoofden te kijken. De setting wordt mooi omschreven. We krijgen omschrijvingen van bijvoorbeeld het landschap en de vogels. Maar ook over dat gevoel van een eerste liefde.

Voor een vrij dun boekje weet het alsnog veel- en grote onderwerpen aan te snijden. In een korte samenvatting is het een gay coming-of-age; maar daarin tackelt het ook onderwerpen als klimaatverandering, kapitalisme en racisme.
Ik kan er alleen maar heel enthousiast van worden dat dit het eerste deel is, in naar verwachting een kwartet. Wat mij betreft had dit eerste boek al dikker mogen zijn!
Ik ga zo snel als mogelijk graag terug naar Maleisië met boeken van Tash Aw!

Meer recensies van Laura