Mijn eerste vijf sterren van 2025!

Laura 09 februari 2025
Wie mij wat beter kent, weet dat mijn moeder een Texelse is. Van kleins af aan kwam ik daarom al regelmatig op Texel om mijn opa, oma en andere familie te bezoeken. Inmiddels bezoeken wij het eiland ook om mijn schoonouders te bezoeken. Zo heb ik zeker een speciale band met het eiland en durf ik ook wel te zeggen dat ik het goed ken!

Texel, 1938. Luna Lansman woont op Texel met haar gesloten vader en haar grootmoeder op een kleine boerderij. Haar moeder overleed toen ze nog een baby was. Als de Joodse Rifka in Luna’s gezin onderduikt, en Luna haar lange vriendschap met NSB’er Thiemen moet verbreken, lopen de spanningen tussen Luna en haar vader hoog op.
De ontmoeting met de Indiase legerarts Chandar Kapoor, die namens de Wehrmacht in 1943 op Texel wordt gestationeerd, brengt wat licht in Luna’s leven. Maar aan welke kant staat hij eigenlijk?

Ik dacht best veel te weten over de tweede wereldoorlog op Texel, maar het verblijf van het Legion Freies Indien op Texel was voor mij geheel onbekend. Het biedt een vernieuwende invalshoek. En de setting op Texel - die vond ik fantastisch. Ik waande mij absoluut in de straatjes van Den Burg en de Texelse duinen.
En dan de personages. Ze waren heerlijk; ze waren complex en echt. Ze hebben een plekje in mijn hartje gekregen - welk nog behoorlijk moet bijkomen van het einde...

Dit boek had wat mij betreft dus echt alles wat een goede historische fictie moet hebben. Goede, levendige setting; gelaagde personages; waarheidsgetrouwe, historische feiten (hoe verdrietig en oneerlijk deze ook zijn). Een compleet plaatje - tot de omslag aan toe!

Meer recensies van Laura