Spanning, aangrijpende thematiek en menselijke personages
Haylen Beck is een pseudoniem van auteur Stuart Neville. Onder eigen naam heeft hij vooral thrillers geschreven die zich in zijn woonplaats Belfast afspelen. Onder pseudoniem stapt hij uit zijn comfort zone en laat hij zijn verhalen in een totaal andere setting afspelen. Kwijt is het tweede boek dat onder Haylen Beck verschijnt, in 2017 verscheen Verdwenen.
Libby is na een stressvolle periode toe aan vakantie en besluit met haar driejarige zoon Ethan naar een luxe resort in Florida te gaan. Ze hebben het in eerste instantie erg naar hun zin, maar als Libby even afgeleid is, stapt Ethan de hotellift in en begint enthousiast op de knoppen te drukken. Wanneer Libby het opmerkt, is het al te laat en sluiten de liftdeuren. Ethan is vervolgens spoorloos verdwenen. Libby is in paniek en heeft een bang voorgevoel. Haalt haar verleden haar in?
Het verhaal start met de aankomst op het vakantieresort en al vrij snel raakt Ethan vermist. Het boek leest prettig en bestaat uit korte hoofdstukken, waardoor het leestempo hoog ligt. De spanning wordt langzaam maar zeker opgebouwd en het verhaal weet de lezer te boeien. Toch lijkt het verhaal aanvankelijk weinig vernieuwend te zijn, totdat de eerste grote plotwending zich voordoet en er een tweede verhaallijn geïntroduceerd wordt. Daarmee gaat de plot 4 jaar terug in de tijd en wordt een tweede hoofdpersonage, Anna, opgevoerd.
De hoofdstukken worden vervolgens afwisselend geschreven vanuit Libby en Anna. Hun personages, achtergronden en emoties worden sterk neergezet, waardoor de lezer zich (uiteindelijk) goed kan verplaatsen in de beide vrouwen, die heel verschillende levens leiden. De thematiek waar de hoofdpersonages mee te maken krijgen, geeft het verhaal diepgang en weet de lezer te raken. Emoties als angst, verdriet, twijfel, woede, spijt en wanhoop wisselen elkaar af.
Beck weet de spanningsboog constant gespannen te houden door perspectiefwisselingen, tijdsprongen, het stukje bij beetje vrijgeven van informatie, psychologische spanning en actiemomenten af te wisselen. Daarnaast zijn de momenten waarop de ene verhaallijn plaats maakt voor de andere goed getimed. Dit zorgt regelmatig voor een cliffhanger, waardoor het boek moeilijk weg te leggen is. De auteur zoekt op bepaalde punten de grens van de geloofwaardigheid op, maar weet het verhaal over het algemeen erg realistisch te houden.
Kwijt lijkt in eerste instantie het zoveelste clichématige verhaal te worden over een vermist kind, maar het tegendeel blijkt waar. Het boek weet de lezer te verrassen met plotwendingen, aangrijpende thematiek en menselijke personages.
Reageer op deze recensie