Dit smaakt naar meer!!
Via Hebban kreeg ik een recensie-exemplaar van Sneeuwblind toegestuurd. Het is het vijfde deel in een, voor mij nog onbekende serie. Ik had eerder al recensies gelezen en kon daaruit concluderen dat het niet uitmaakt dat je de serie niet kent; je kan zo instappen in het verhaal.
Rechercheur Elma is na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk terwijl Saevar met hun baby thuis is, in hun nieuwe huis in Akranes. Saevar vindt een doos in de garage, achtergelaten door de vorige bewoners, met daarin een dagboek van een jongeman dat details onthult van een gebeurtenis van tijden geleden. Verklaart de inhoud van het dagboek waarom de zoon van hun excentrieke buren in een afgelegen zomerhuisje vermoord is aangetroffen?
Het klopt helemaal dat het niet nodig is om de eerdere boeken te lezen. Vanaf de eeste bladzijde werd ik het verhaal ingezogen en leer je de personages goed kennen. De opbouw is helder en ook de patroniemen helpen wat mij betreft goed in het verhaalbegrip. Hierdoor kan je de personages heel goed uit elkaar halen of personen juist aan elkaar koppelen.
Ook de setting in IJsland vond ik vermakelijk en ook goed weggezet. Er wordt veel gedaan aan setting- en sfeervorming. IJsland is in feite een kleine gemeenschap en dat gevoel komt in dit boek erg goed terug.
Ik vind het tijdens een thriller heerlijk om in de kantlijn mijn gedachtes op te schrijven. Vermoedens over de dader of beweegredenen. Het voelt alsof ik zelf in het team van Elma en Hörður werk. Het is heerlijk als de schrijver je op het verkeerde been heeft gezet; of wanneer je hints die naar de dader leiden doorhebt.
Wat mij betreft een zeer geslaagde thriller! Ik mag dan wel bij boek 5 begonnen zijn... Ik weet bijna zeker dat ik de rest van de serie (zowel wat hiervoor als hierna komt) wil gaan oppakken!