Onvoldoende diepgang en karakter
Denise Mosbach is misdaadjournalist en was de eerste met wie de familie en vrienden van de in 2011 geliquideerde Nederlandse topcrimineel Stanley Hillis wilde praten. In 2016 bracht ze een boek over hem uit. Op basis daarvan werd de vierdelige tv-serie Stanley H. geproduceerd, waarin Jeroen Spitzenberger de hoofdrol speelt. De serie werd in oktober en november 2019 uitgezonden door de KRO-NRCV. Naar aanleiding van deze verfilming werd het boek in oktober 2019 geactualiseerd en heruitgegeven.
Stanley Hillis, alias de Ouwe, hield zich bezig met bankovervallen en later met drugshandel. Hij profiteerde in de jaren negentig de zogenoemde IRT-affaire, maar is vooral bekend vanwege zijn ontsnappingen uit verschillende gevangenissen. Hij zou er een nauwe samenwerking op na hebben gehouden met de beter bekende Nederlandse criminelen Willem Holleeder en Dino Soerel. De omstandigheden rondom Stanley’s liquidatie zijn bijzonder te noemen en riepen veel vragen op. Het is nooit duidelijk geworden wat er precies is gebeurd en wie ervoor verantwoordelijk was.
Het boek wordt op de omslag een biografie genoemd, maar daarvoor komt zijn persoonlijkheid onvoldoende tot leven. Ondanks het feit dat de auteur met personen uit de intieme kring van Hillis heeft gesproken, leert de lezer de persoon achter de crimineel niet kennen. In het eerste hoofdstuk wordt er kort aandacht aan zijn jeugd besteed, maar verder gaat Mosbach nauwelijks in op zijn achtergrond en persoonlijkheid. Het wordt dan ook niet duidelijk wie hij was en wat zijn motieven en beweegredenen voor bepaalde acties waren.
Het boek leest eerder als een feitelijk, maar simplistisch misdaadverslag, wat de schrijfstijl van Mosbach omschrijft. Het boek is vrijwel volledig chronologisch opgebouwd in 29 korte hoofdstukken. Waar sommige true crime boeken vrij complex kunnen zijn, is dit boek erg toegankelijk geschreven. Conflicten en gebeurtenissen worden versimpeld weergegeven en er wordt niet afgedwaald, waardoor het boek begrijpelijk en prettig leesbaar is. De keerzijde van de medaille is dat het boek hierdoor oppervlakkig blijft en niet altijd even volledig lijkt te zijn.
Hillis blijft in mysterie gehuld. De lezer krijgt middels het lezen van dit boek geen antwoorden, maar kan vooral veel vragen, theorieën en aannames verwachten. Voor degenen die het nieuws omtrent de crimineel enigszins hebben gevolgd, zal dit boek weinig nieuwe feiten bevatten.
Stanley Hillis is een eenvoudig en toegankelijk misdaadboek dat wellicht interessant is voor beginnende true crime lezers, of zij die niet veel van de Nederlandse topcrimineel weten. Voor de meer doorgewinterde lezers van het genre heeft dit boek echter te weinig diepgang. Zij kunnen beter kiezen voor De kouwe ouwe van Vico Olling en Martijn Haas, dat ook over het leven van Hillis gaat.
Reageer op deze recensie