Intrigerend

Laura 08 december 2024
Ik werd door Kathy Mathys benaderd via mijn account met de vraag of ik haar boek ‘Tot het glinstert’ zou willen ontvangen. Ik herhaal: ik werd door Kathy Mathys benaderd. Even stil staan bij het feit dat auteurs mij nu weten te vinden via mijn account! Hoe cool is dat!

Anna Kuyken geeft schrijfworkshops. De plotse aanwezigheid van Billie, dochter van Anna’s beroemdste pupil Bruce Branaman, dwingt haar terug te blikken op een periode die ze liever vergeten was. Billie wil weten wat haar vader dreef en waarom hij zo jong en onder zulke vreemde omstandigheden is overleden.
Tweeëntwintig jaar eerder gaf Anna masterclasses aan vier studenten, onder wie Bruce. Er ontwikkelde zich een intense vriendschap tussen de vijf. Toch viel de groep na die schrijfzomer uit elkaar. Bruce werd een wereldster, kon de roem niet aan en trok zich terug, als een kluizenaar. Wanneer hij aan Anna vraagt om een boek over hem te schrijven, raakt ze betrokken bij zijn dramatische laatste dagen.

Ik was nog geheel onbekend met Mathys haar werk, dus startte met een frisse blik.
Het boek is echt personage gedreven; we leren de personages en hun denkwijze op een gelaagde manier kennen. Daarnaast is er ook genoeg ruimte genomen om de omgeving te omschrijven. Ik denk dat hierin ook duidelijk de skills van Mathys als schrijfdocent naar voren komen.

Ik heb natuurlijk ook momenten gehad dat ik mij afvroeg, mede door de teksten… “In hoeverre is het memoires, fictie, non-fictie, semi-autobiografisch.” “In hoeverre is Kuyken geïnspireerd op Mathys zelf?”
Al zit daar wellicht ook het mysterie van dit boek.

Meer recensies van Laura