Meer dan een misdaadverslag
Wouter Laumans is journalist en schrijft onder andere voor De Telegraaf en NRC Handelsblad. Marijn Schrijver is freelance journalist en werkt(e) onder andere voor Nieuwe Revu, AT5 en De Pers. In mei 2015 publiceerden zij samen Mocro maffia, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs 2015 (voor het beste journalistieke boek) en waarvan meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Het vormde tevens de basis voor de gelijknamige televisieserie, waarvan in april 2020 het tweede seizoen verschijnt.
Mocro maffia en opvolger Wraak beschrijven het conflict tussen twee misdaadgroepen binnen de Marokkaanse onderwereld in (met name) Amsterdam. Het conflict leek na de publicatie van het eerste boek voorbij te zijn, maar toen in maart 2016 in centrum Amsterdam een afgehakt hoofd werd gevonden, op de stoep voor een waterpijpcafé, was het Laumans en Schrijver duidelijk dat het volledige verhaal nog niet was verteld.
Ruim 4 jaar na de publicatie van Mocro maffia verscheen het vervolg, waarin de auteurs het verdere verloop van de machtsstrijd uiteenzetten. De politie heeft intussen toegang weten te krijgen tot een groot aantal versleutelde berichten, waarvan de afzenders dachten dat de inhoud nooit aan het licht zou komen. Hierdoor is belangrijke achtergrondinformatie over het conflict, verschillende liquidaties en de betrokkenen vrijgekomen.
Wraak gaat in de eerste plaats over de criminaliteit waarin de veelal jonge jongens verzeild zijn geraakt, en de strijd die daarbij tussen de twee groepen is ontstaan. Strafbare feiten, geweld, gruwelijkheden en machtsvertoon wisselen elkaar in hoog tempo af. Het boek is echter meer dan een misdaadverslag. De kracht van Wraak zit hem erin dat Laumans en Schrijver niet slechts ingaan op de strafbare feiten, maar ook de achtergrond van de betrokkenen nader bespreken.
De auteurs weten hiermee de personen achter de gewelddadige criminelen zichtbaar te maken en hen ondanks alles op een menselijke manier neer te zetten. Daarnaast wordt duidelijk wat de impact is van het conflict en de vele liquidaties op de familie van betrokkenen en nabestaanden van (onschuldige) slachtoffers. Ook wordt inzicht gegeven in de wijze waarop de politie met het buitensporige geweld omgaat en herhaling probeert te voorkomen.
Het verhaal is vrij complex vanwege de sprongen in tijd en locatie, de vele namen en bijnamen en de onderlinge (familie)verhoudingen. Daarbij lijkt het verhaal in eerste instantie van de hak op de tak te springen en structuur te missen, maar achteraf bezien blijkt er toch een logische lijn in de vertelwijze te zitten. Een verbetering ten opzichte van het eerste boek is dat alle hoofdstukken zijn voorzien van plaats- en tijdsaanduiding. Ook wordt er vermeld over welke betrokkene(n) het betreffende hoofdstuk gaat. Het overzicht van de hoofdrolspelers voor in het boek is een fijne toevoeging, samen met de volledige namenlijst achterin.
Wraak geeft vanuit verschillende invalshoeken een inkijk in de Marokkaanse onderwereld in Amsterdam en de complexiteit en uitzichtloosheid daarvan. Zoals de auteurs schrijven:
‘Er zijn twee uitgangen in het labyrint van geweld in de onderwereld: je gaat heel lang de gevangenis in, of het graf.’
Reageer op deze recensie