De vroedvrouw van de Groenburgwal

Laura19907 13 oktober 2024
Eefje woont in Amsterdam in het jaar 1695. Ze doet de opleiding tot vroedvrouw en trouw volgt ze de lessen van vroedmeester Frederik Ruysch. Maar voor haar examen moet ze getrouwd zijn of weduwe. En dat is Eefje beide niet.
Als ze door toedoen van haar moeder in het hoekhuis komt, lijkt haar carrière verder weg dan ooit.
Maar hier ontmoet ze Bebe en een vriendschap ontstaat. Bebe is een voormalig slaaf, maar kent alles qua kruiden en bevallingen. Eefje leert veel van haar en ondertussen moet ze de weg vinden tussen klanten, de liefde en de wens om haar examen te doen.

Voor Hebban mocht ik dit boek lezen voor een de desbetreffende leesclub.
Erg leuk want ik mag graag historische romans lezen.
En ook dit boek vond ik erg leuk en aangenaam om te lezen. Het boek was wel iets anders dan verwacht (ik had het verhaal maar verwacht richt call the midwife), maar zeker interessant. Je leert het Amsterdam kennen van die tijd, hoe er (helaas) met vrouwen omgesprongen werd en het beroep van vroedvrouw en hoer. De hoofdstukken zijn niet te lang en lezen lekker weg.
Ook de benaming van een aantal zaken, zoals zwanger zijn, wordt genoemd zoals het in die tijd genoemd werd. Erg leuk om te lezen.
Minpuntje in het boek vond ik dat het boek soms wat traag ging en dan ineens weer gigantisch vlot.
Je zou denken dat Eefje al op de Groenburgwal zou wonen, maar dit is pas veel later in het boek. Ook de genoemde hechte vriendschap met Bebe duurt even voordat deze hecht is, maar vervolgens wel prachtig is.
Het plot en een bepaalde relatie is voor mij te snel gebeurd en had van mij dan weer wat diepgang mogen krijgen. Op sommige stukken was die diepgang aanwezig en soms miste die totaal, terwijl daardoor het verhaal in mijn ogen mooier zou worden.

Ik heb voornamelijk genoten van de verhalen van het baren. De omgang met Eefje en haar vriendinnen Bebe en Caetje en de tijd, waarin het afspeelde en het mooie en bij de tijd passende omschrijvingen van gebeuren en Amsterdam. Je waant je volledig in die tijd.

3 sterren voor dit boek. Wel ben ik benieuwd naar het ruspenhuis

Meer recensies van Laura19907