22 banen
Dit verhaal had mij vanaf de eerste pagina’s volledig mee. Een pakkende roman met een vleugje mysterie. In de periode voor corona was ik een fervente zwemster. Wat Tilda ervaart elke keer ze het water ingaat, zorgt er voor dat ik toch een beetje heimwee heb naar de sport. In en onder water was voor mij eveneens een plek waar de hele dag van mij afgleed. Verstand op nul en banen trekken. En zo ook bij mij, als ik de tel kwijtraakte deed ik er wat extra, je weet wel, gewoon om zeker te zijn.
In ’22 banen’ leef je als lezer heel makkelijk mee met Tilda en haar zus Ida. Je staat een beetje stil bij hun realiteit en hoe ze er beiden mee omgaan. Je hoopt dat het deze keer anders zal zijn. Je bent benieuwd hoe beiden zich door de dagen worstelen. Ik werd vooral ook erg nieuwsgierig naar waar en hoe het die zomer, vijf jaar geleden verkeerd is gelopen.
Mijn nieuwsgierigheid bleef daar een beetje op z’n honger zitten, maar het stoorde mij uiteindelijk niet. Soms maakt dat een verhaal net mooi, dat het niet zo voor de hand liggend moet eindigen, dat het einde open blijft en dat onze fantasie het vervolgens gewoon (verder) afmaakt.
’22 banen’ is een gelaagde roman. Zo eentje die binnenkomt, en hard en tegelijkertijd zacht kan zijn. Niet voor niets werd dit boek door Duitse boekhandels verkozen tot favoriete boek. Meer dan terecht wat mij betreft, ik heb erg van deze roman genoten.