“I shall plunge down into the abysmal horror of madness and death – or I shall walk upon the dawn.”
Wanneer ik dit boek op de ‘currently reading’ planken wil zetten van Goodreads en Hebban, valt me meteen op dat de titel op beide websites licht anders is dan het boek dat voor mijn neus ligt. “Een zonnige plek voor duistere mensen”. De correcte vertaling uit het Spaans is nochtans ‘sombere mensen’. Somber en duister leunen misschien wat tegen elkaar aan omdat beide woorden een eerder negatieve connotatie hebben, maar somber spreekt me in dit geval meer aan.
Over naar de orde van de dag, ‘Een zonnige plek voor sombere mensen’ dus. Het boek is een verzameling korte verhalen en het eerste verhaal is alvast een binnenkomer. Duisternis, armoede, geweld en de dood.
Het eerste verhaal kon ik goed volgen, bij het tweede en derde kostte het mij echt veel moeite om in het verhaal te komen, om me een beeld te vormen bij de personages en om gewoon dus mijn aandacht er bij te houden.
Af en toe sprong er gelukkig een verhaal uit dat me aangreep. Maar werkelijk alle verhalen hebben dat donkere randje. De dood, verderf en somberte zijn nooit ver weg. Je kan gerust concluderen dat beide versies van de titel bij dit boek passen.
Het kortverhaal over de nogal speciale, duistere jurken in de vintage kledingwinkel bleef me het meest bij, hier kan makkelijk een thriller rond geschreven worden. Andere blijven me dan weer bij omdat er meer achter zit dan enkel een duister verhaal. Het laat je af en toe ook stilstaan bij hoe we naar anderen kijken. Er zitten dus wel wat meer laagjes aan dit boek, het is niet enkel kommer en kwel.
Deze bundel is er dus ééntje van hoogtes en laagtes. Leuk om tussendoor te lezen, of als je gewoon zin hebt in een beetje griezelen tussen de dikke boeken door.