Ex-roker
Zoals dat gaat bij de boeken van Herman Brusselmans: you hate it or you love it. Fans zullen dit korte dagboek een aangenaam tussendoortje vinden, anderen zullen het je reinste onzin en bagger vinden. Ik behoor tot de eerste categorie, zoals velen al eerder vernamen. Ik ben fan en ik blijf fan.
Op 1 oktober 2023 stopte Herman Brusselmans met roken. In 'Ex-roker' (een mooie verwijzing naar eerdere boeken uit de 'Ex-' reeks) deelt de schrijver zijn gedachten en verlangens naar miljoenen Marlboro's zoals we dat van Brusselmans gewoon zijn. Met humor, sarcasme en satire. Het doet een (ex-)roker ongetwijfeld verlangen naar een sigaret en een fan of toch mij althans, verlangen naar een volgende roman.
De stukken in 'Ex-roker' verschenen eerder in Humo.
"Ik moet zeggen, op de eerste dag zonder nicotine: het stoppen met roken valt me bijzonder goed mee. Alleen zou ik een moord begaan voor een godverdomde sigaret, en een miljoen godverdomde andere sigaretten erbij."
"'Dit is geen goede instelling, Herman,' zei de coach, een man met eveneens een bloempotkapsel. 'het is de bedoeling dat je blij bent dat je laatste sigaret een tijd achter je ligt.' 'Blij?' zei ik. 'Ik zou godverdomme nog blijer zijn als iemand in elk van m'n oogballen een tandenstoker ramde'. 'Dat gevoel heb ik ook,' zei Rita Van Outryve, en anderen vielen haar bij. 'Ik stel voor dat we met z'n allen deze kamer verlaten en buiten gaan kettingroken,' zei ik. De coach kreeg bijna een hartverzakking."
"Zou ik verder schrijven aan m'n autobiografische roman 'Waar mijn voeten mij brengen daar zal ik schoenen kopen'? Nee, geen zin. Ik had wel zin om op de titel van die roman te schieten met een bazooka. Schrijvertje van niks. Auteurtje van m'n kloten. Literator op de bodem van het ravijn."
De stukken in 'Ex-roker' verschenen eerder in Humo.