Een hoofdrol voor het Nationaal Archief
De roman “Het Mysterie” gaat over de geschiedenis van de familie Van Lienden over een periode van ruim 100 jaar. Die geschiedenis begint met een verhaal over het leven van de pater familias, Hans van Lienden, waarna in de tweede wereldoorlog de volgende generatie op de proppen komt in de vorm van twee zonen, Thomas en Karel van Lienden.
Er gebeurt nogal wat in die levens, vooral omdat vader Hans een nogal merkwaardig gedrag vertoont. Hans is vaak nukkig en onvoorspelbaar en is bovendien gek op drank.
Een gevolg van dat drankprobleem is een ontslag op staande voet en daardoor een gebrek aan geld om het jonge gezin te onderhouden. En dat geldgebrek blijft het gezin achtervolgen, ook als Hans weer een baan heeft gekregen.
De zonen Thomas en Karel zijn nogal verschillend van aard. Ze reageren ook verschillend op de aanhoudende armoede in het gezin. Zo weet Thomas niet goed welke weg hij in het leven moet bewandelen, terwijl Karel steeds actiever wordt en mooi carrière maakt.
Nadat vader Hans is overleden en de zonen met pensioen zijn gegaan, wordt Thomas plotseling depressief, terwijl Karel zich begint uit te leven in schrijven, musiceren en wandelen. Totdat Karel zich steeds vaker afvraagt waarom er vroeger altijd te weinig geld was, ondanks dat vader Hans op het laatst toch een goed betaalde baan had.
Karel probeert jarenlang het mysterie van dat "eeuwige geldgebrek” op te lossen. Maar dat onderzoek loopt telkens vast. Toch wordt het raadsel plotseling opgelost, juist op het moment dat Karel zijn zoektocht had willen opgeven. Overigens… die oplossing kwam niet van Karel zelf, maar min of meer toevallig van het Nationaal Archief in Den Haag.
Het slot van de roman kwam over mij heen als een donderslag. En nadat die was verklonken, kon ik niet anders dan concluderen dat niet Hans of Karel de hoofdrol in deze roman speelt, maar juist dat Haagse Archief.
Ik geef deze roman de volle vijf sterren. Niet alleen door het verbluffende slot, maar ook door de eenvoudige manier waarop Viktor Matisse de soms heftige geschiedenis van zijn familie weet te verwoorden. De auteur toont zich in deze roman een meester in het balanceren op een koord van emoties.