Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Young Adult roman met een uitdaging

Laurie 10 november 2024
Toen ik net weer in een leesflow kwam en wat serieuzer begon met recenseren, maakte ik kennis met de boeken van Jandy Nelson. Ik las in één jaar tijd zowel Ik geef je de zon als De hemel begint bij je voeten. Ik had met beide boeken een beetje dezelfde leeservaring, ze hadden een lange aanloop nodig voor ik me er echt in kon verliezen. Het is jaren stil geweest rond deze auteur, tot Als de wereld wankelt opeens verscheen.

De titel van dit boek intrigeerde me direct. Het is poëtisch en roept meteen vragen op. Want waarom zou de wereld wankelen? En hoe dan? Of wordt hier iets anders mee bedoelt? Ik hoopte antworoden te krijgen op deze vragen tijdens het lezen. Ook was ik erg benieuwd of ik beter in dit verhaal zou komen dan met de andere boeken van deze auteur. Ik wist al wel dat dit niet een standaard young adult boek zou worden en daar had ik best zin in. Eigenlijk wilde ik nog even wachten met lezen tot er meerdere recensies zouden verschijnen, maar een Hebban leesclub trok me toch over de streep.

Een van de talenten van deze auteur is het creëren van de meest eigenzinnige personages in young adult boeken. Dit maakt dan ook dat de hoofdpersonen in dit verhaal niet het meest standaard zijn. Ondanks dat ze wat afwijken van de norm, hebben ze wel de kenmerkende worstelingen van elke tiener. Het verschil met de personages in een gemiddeld YA boek is dat Nelsons personages vaak wat afwijknde interesses en levensstijlen hebben. Dat is hier niet anders. We volgen meerdere personages: de broers en zus Dizzy, Miles en Wynton Fall, en het mysterieuze meisje Cassidy. De twaalfjarige Dizzy heeft een rijke fantasie en voelt zich vaak onbegrepen. Op school is ze altijd alleen en thuis gaat het ook niet echt lekker. Ze verlangt naar een goede band met haar oudere broer Miles, voor wie ze eigenlijk een beetje huiverig is. Ze trekt meer naar Wynton toe, maar die staat in een kwaad daglicht bij hun moeder. Hij komt namelijk erg vaak in de problemen, zelfs met jstitie. Miles is het tegenovergestelde van zijn oudere broer, hij probeert hetperfecte plaatje in stand te houden. Hij scoort goed op school en doet het erg goed op de atletiekbaan. Maar ook hij worstelt met zichzelf en het in stand houden van zijn imago van perfecte jongen. Want, is hij wel zo perfect? Om aan de realiteit te ontsnappen zondert hij zichzelf af en zoekt hij zijn toevlucht in boeken. Cassidy blijft een lange tijd een mysterie, want wie is ze en wat doet ze in het stadje? En wat is haar relatie tot de familie Fall? Als de familie te maken krijgt met tragiek komen we meer te weten over deze personages. Gaandeweg komen we het meest te weten over Cassidy, Wynton en Miles, Dizzy is een beetje meer een bijfiguur. Dat neemt niet weg dat zij ook een ontwikkeling doormaakt, net als alle andere persnages dat doen. Dit geldt eigenlijk voor iedereen in dit verhaal. Het maakt niet uit hoe groot de rol, iedereen maakt een ontwikkeling door. Ook Bernadette Fall doet dit, ook al blijft zij als moeder een beetje op de achtergrond. Ze heeft jarenlang belangrijke informatie over de familie achtergehouden en dit kan weleens grote gevolgen hebben. Deze informatie wordt stukje bij beetje ontrafeld. Alhoewel deze personages anders zijn dan anders en goed zijn uitgewerkt, merkte ik toch dat ik er niet veel mee had. Ik irriteerde me vaak aan Dizzy. Ja, ze is twaalf en onbevangen, maar ik vond dat hier niet goed passen op de een of andere manier. Ze is niet mijn type. Ook de levensstijl van Cassidy is iets waar ik moeite mee had. Ik kon mij eigenlijk met geen enkel personage echt identificeren.

Ondanks dat ik moeite had met de personages, had ik dat niet met de schrijfstijl. Net als de personages is deze anders dan anders. Ik moest wel even wennen, want na ongeveer ieder hoofdstuk vindt je een dagboekfragment of -brief waarin meer staat over de geschiedenis van de familie Fall. Dit is buitengewoon intrigerend en nodigt uit om door te lezen. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld en je ziet dat vooral Cassidy veel puzzelstukjes op hun plaats legt. Ik keek dan ook echt meer uit naar haar vertelperspectief. Het voelt alsof zij een alwetende verteller is, iets dat je niet vaak tegenkomt in boeken en zeker niet bij YA. De tijdlijn loopt hierdoor niet helemaal chronologisch, er worden vaak tijdssprongen gemaakt waar je toch even alert op moet zijn. Dit maakt deze roman dan ook niet geschikt voor iedere lezer. Je moet toch wel genoeg leeservaring hebben om dit te kunnen doorgronden en de nodige verbanden te kunnen leggen. Ook het taalgebruik is bloemrijk en poëtisch, nog iets waar je als lezer op bedacht moet zijn.

Deze coming of age roman is een mix van een plot gestuurd en een karakter gestuurd verhaal. De personages maken allemaal een gigantische ontwikkeling door, op zoek naar zichzelf en hun identiteit. Daarnaast zijn er nog de vragen die door hun hoofd spoken over wie hun familie nou echt is. Gedurende het verhaal komen hier de antwoorden op en dat zorgt ervoor dat dit boek weer plot gestuurd is. Beide gaan hier hand in hand en het een kan niet zonder het ander. Want zouden deze personages net zo'n groei doormaken en op zoek kunnen gaan naar hun identiteit als de familiegeschiedenis niet boven tafel komt? De manier van vertellen is wel uitdagend, want naast dit hoofdverhaal heb je allemaal vertakkingen die weer leiden naar dit hoofdverhaal. Deze zijn dus essentieel om het hele plaatje te kunnen begrijpen. Dit was in het begin verwarrend, maar later kon ik hier beter mee overweg. Persoonlijk intrigeerde de vertakkingen mij meer dan het hoofdverhaal, want deze gaven mij een mysterieus gevoel. Er zaten net iets te veel fantasy elementen in, iets dat niet echt past bij dit verhaal, maar dat mag de pret niet drukken. Wellicht zijn dit metaforen die ik tijdens het lezen niet kon plaatsen. Nelson heeft belangrijke thema's in dit verhaal verwerkt en deze zijn allemaal goed uitgewerkt. Het verhaal heeft, helaas voor mij, een open einde. Ik houd hier neit zo van, maar dat is puur smaak.

Als de wereld wankelt van Jandy Nelson is geen makkelijk boek dat je zo even wegleest. Je moet er de tijd voor nemen en het kunnen doorgronden. De personages zijn niet de standaard YA personages, ondanks dat ze wel zo hun worstelingen ervaren. Dit is nog niet eens het moeilijkste, dat is vooral de schrijfstijl en de opbouw van de plot. De auteur maakt gebruik van poëtisch en bloemrijk taalgebruik waardoor er soms metaforen in de tekst staan die je niet altijd direct oppikt. Ook is de manier van vertellen, middels meerdere flashbacks en vertakkingen van het hoofdverhaal, niet voor iedereen weggelegd. Deze vertakkingen zijn wel het meest intrigerend, ik keek dan ook erg uit naar deze stukken. Dat maakt dit boek uitdagend en daardoor niet geschikt voor iedere lezer. Leeservaring is wel nodig om dit unieke verhaal te kunnen doorgronden en de verbanden te kunnen leggen. Lukt dit, dan kun je dit boek zeker waarderen. Kortom, dit is geen standaard, maar uitdagende YA.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Laurie

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!