Ondanks minpunten een goede opmaat naar de rest van de serie
De theewinkel vol geluk is het debuut van de Duitse auteur Manuela Inusa en het eerste deel in de 'Valerie Lane'-serie. Deze zesdelige serie draait om het steegje Valerie Lane waar vijf vrouwen een winkel runnen met ieder hun eigen specialiteit. Dit eerste deel gaat over Laurie en haar succesvolle theewinkel. Alle delen van deze serie waren in Duitsland stuk voor stuk bestsellers waar de Nederlandse lezers nu, in de vertaling van Marion Hardoar, ook kennis mee mogen maken.
De tweeëndertigjarige Laurie runt al jaren een succesvolle theewinkel waar theesoorten van over de hele wereld worden verkocht. Dit succes kent ze echter niet in de liefde. Ze heeft een oogje op haar theeleverancier Barry, maar durft hem niet mee uit te vragen. Haar vier beste vriendinnen – allemaal eigenaresses van een winkel in Valerie Lane – zijn vastbesloten haar een handje te helpen. Maar als Barry en Laurie eindelijk nader tot elkaar komen, duikt haar ex Peter op. Staat dit het geluk van Laurie in de weg of kan ze hem eindelijk duidelijk maken dat ze niets meer met hem te maken wil hebben?
Het boek start met een proloog waarin het ontstaan van Valerie Lane wordt uitgelegd aan de hand van het historische verhaal van Valerie Bonham. Deze vrouw stond altijd voor iedereen klaar en dit is direct het uitgangspunt van deze serie. Iedereen kan in de winkels van de personages terecht voor een praatje of advies. Ze staan niet alleen klaar voor de klanten, maar ook voor elkaar. Dit wordt direct duidelijk in het eerste hoofdstuk na deze proloog wanneer de vijf vriendinnen bij elkaar komen in de winkel van Laurie. Dit doen ze wekelijks en soms schuift een oudere buurtbewoonster aan. Zij wordt direct omarmd en er wordt aangeboden haar te helpen wanneer zij dat nodig heeft. Zo is er altijd ruimte om bij de ander aan te kloppen als het even niet meezit. Dit gegeven maakt het boek een echte feelgood, wat de auteur goed neer heeft weten te zetten door het verhaal van Valerie Bonham uit de proloog vaak ter sprake te brengen. Dit voor elkaar klaarstaan is het belangrijkste thema van het verhaal. Dit blijkt uit het feit dat Laurie haar theeleverancier Barry niet mee uit durft te vragen, ook al vindt ze hem al maanden leuk, waarop haar vriendinnen een plan smeden om haar te helpen.
Een minpunt is de vrij standaard plot met middelmatig interessante personages en een happy end. De hoofdstukken zijn niet al te lang en de zinnen zijn makkelijk waardoor het verhaal vloeiend loopt. Deze schrijfstijl in combinatie met de vrij standaard plot zorgen ervoor dat het verhaal van Laurie weinig diepgang krijgt. Dit lijkt even te gebeuren wanneer haar ex Peter ten tonele verschijnt. Hier krijgt het verhaal wat spanning mee. De lezer wordt een moment nieuwsgierig gemaakt: kan Laurie weerstand bieden of valt ze toch weer voor zijn trucjes? Deze spanning is subtiel met het verhaal verweven, maar mag nauwelijks een naam hebben. Aan het eind van deze roman komt het verhaal tot een climax, die van korte duur is. De auteur maakt het de personages namelijk erg makkelijk. Dit komt het feelgoodgehalte wel ten goede, maar niet de eerder genoemde diepgang die dit boek mist. Het lijkt er overigens wel op dat sommige andere personages gelaagder zullen worden wat een mooie opmaat is naar de rest van de serie. Dit boek zorgt ervoor dat je je verstand op nul kunt zetten en dat je, ondanks de minpunten van het verhaal, toch nieuwsgierig wordt gemaakt naar wat er nog meer staat te gebeuren in Valerie Lane.
Reageer op deze recensie