Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Heftige thematiek met minder indrukwekkende personages

Laurie 02 oktober 2024
Omdat september ook wel bekend staat als de “Lees uit eigen kast” maand, was het daadwerkelijk ook eens tijd om wat oudere boeken op te pakken. Sommige staan al jarenlang ongelezen te zijn, zonde. Eén van deze boeken is Een stralende toekomst van Rebecca Makkai, die al sinds 2020 staat te wachten. Het was aan het begin van de coronapandemie dat dit boek op mijn digitale boekenplankje belandde, puur toeval maar de timing kon niet slechter. Een boek lezen dat zich te midden van de AIDS-crisis in het Chicago van de jaren ’80 afspeelt leek mij dan ook geen goed idee. Ondanks dat de recensies over het algemeen positief waren. Nu, vier jaar later, was het moment daar dat het boek wel gelezen kon worden. Was dit het wachten waard?

[book-info]

Deze roman stond al vierenhalf jaar op mijn “wil ik lezen” plankje en dit zorgde ervoor dat mijn verwachtingen toch al wat minder hoog waren. Ik bleef het maar uitstellen en de hype was inmiddels al lang en breed overgewaaid. Daarnaast is dit een vrij literair boek en dat is nou net een genre wat ik de laatste tijd juist niet lees. Bij verschijning las ik voornamelijk young adult boeken met af en toe wat lichte literatuur, nu verslind ik voornamelijk romance en romantasy. Toch vind ik een uitstapje naar een ander genre zo af en toe helemaal niet erg. Dit boek had alle ingrediënten om mij te boeien, het is een historische roman met meerdere tijdlijnen. Hier houd ik wel van en dat stemde mij dan weer positief. Helaas bleek dit boek niet aan mijn verwachtingen te kunnen voldoen.

Zoals al aangegeven wordt dit verhaal vanuit twee tijdlijnen verteld. We volgen Yale in 1985 en Fiona in 2015. Yale zag in 1985 zijn vrienden een voor een positief testen op AIDS, ziek worden en sterven. Hij had een relatie met Charlie en hij was doodsbang hem ook aan deze ziekte te verliezen. Deze angst nam hij niet mee naar zijn werk in het museum, daar veerde hij helemaal op. Thuis ging het hem echter minder voor de wind, want Charlie was geen makkelijke partner. Ik vond hem direct al een rode vlag. Hij gedraagt zich toxisch en jaloers, Yale moest constant op zijn tenen lopen in zijn nabijheid. Dit is geen gezonde relatie. Hij had niet echt de ballen om bij hem weg te gaan, wat in zijn situatie ook logisch is. Maar de waarheid komt altijd uit, dat bleek ook hier weer. Aan de andere kant is daar Fiona die in 2015 naar Parijs afreist op zoek naar haar dochter. Ze heeft in het verleden veel mensen verloren aan AIDS en ze is bang dat ook haar enige dochter haar ontglipt. Ze heeft hier veel last van. Het verleden is te rauw en te pijnlijk om onder ogen te komen. Hoewel de pijn bij zowel Yale als Fiona goed is uitgewerkt, lieten deze personages niet echt een indruk op mij achter. De verhaallijn van Yale boeide mij wel meer, deze is dan net iets beter uitgewerkt. Terugkijkend zijn deze personages gemakkelijk te vergeten.

De schrijfstijl van Makkai is vrij gemiddeld. Het steekt er niet met kop en schouders bovenuit, het is gewoon prima. De vertelvorm middels meerdere tijdlijnen werkt hier goed, dit is zelfs noodzakelijk voor het verhaal. Dit heeft te maken met het kruisen van de levens van beide personages en het effect dat dit op hen heeft. Hierdoor werd het verdriet ook goed zichtbaar. De hoofdstukken waren alleen vrij lang, maar toch werd het boek niet moeilijk leesbaar. Er is een goede balans tussen de perspectiefwisselingen, ook al komt Yale net iets meer aan het woord. Dit is, met het verloop van het verhaal in gedachte, vrij logisch.

Deze roman kent een donkere en gespannen sfeer. Er heerste een hoop angst in de homogemeenschap van de jaren ’80 in Chicago, men was bang om zero positief te testen en uiteindelijk te overlijden. Dit zorgde ervoor dat het boek vrij dicht bij de werkelijkheid kwam in 2020, toen de Nederlandse vertaling populair was. Er was veel verdriet en iedereen liep op eieren. Toch was er ook ruimte voor hoop en liefde, dit zie je vooral terug in de onderlinge relaties. Ondanks dat deze personages niet echt een indruk op mij hebben weten achter te laten, wilde ik toch door blijven lezen. Ik was benieuwd hoe de plot zich verder zou ontwikkelen en of er personages zouden zijn die het zouden overleven. Dit maakte dat de verhaallijn in 1985 meer intrigeerde, de rest van de elementen uit dit verhaal voelde erg aan als opvulling. Dit gevoel kreeg ik vooral bij het verhaal van Fiona. Haar verhaallijn voelde geforceerd en had eigenlijk niet gehoeven.

Een stralende toekomst van Rebecca Makkai was niet het boek dat ik voor ogen had toen ik het oppakte. Het is niet slecht, maar de personages hebben geen blijvende indruk op mij achtergelaten. De schrijfstijl is prima, het verhaal redelijk interessant. Voor mij springt de verhaallijn van Yale in 1985 er bovenuit, de rest voelde meer aan als opvulling. Houd je van historische fictie met meerdere tijdlijnen? Dan zal dit boek zeker bij je passen. Let wel op de triggers die in dit verhaal zitten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Laurie

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!