Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Weer heerlijk verslavend

Laurie 18 december 2024
Een van de voor mij meest verrassende series van 2024 is toch wel de “Artefacts of Ouranos” serie van Nisha J. Tuli. Vooraf was ik enorm sceptisch en weigerde ik eraan te beginnen. Het klonk alsof het niet bij mij zou passen. Ik werd aangenaam verrast, want dat deed het dus wel. Ik las zowel Trial of the Sun Queen als Rule of the Aurora King met veel plezier. Ik wilde dan ook eigenlijk snel verder met dit derde deel, maar daar kwam het niet van. Nu het laatste deel ook uit is (nog niet in het Nederlands), kon ik er niet meer omheen en werd het echt tijd om Fate of the Sun King te lezen. Zou dit verhaal mij weer net zo goed bevallen? De verwachtingen waren in ieder geval weer hoog gespannen. Let op: deze recensie bevat spoilers van de eerdere delen.

Het boek pakt de draad direct na het einde van het vorige deel op. Lor, Nadir en de anderen reizen terug naar Aphelion, het rijk van Atlas om hier meer te weten te kunnen komen over het verleden van Lor en haar familie. Ook hoopt Lor hier toegang te kunnen krijgen tot haar magie, om aanspraak te kunnen maken op haar titel en de familie-erfenis. Nu ze in het bezit is van de hartenkroon wordt er alleen jacht op haar gemaakt door verschillende vijanden, iets dat haar strijd bemoeilijkt. Lukt het haar om uit handen van de machtige fae te blijven of zal ze, nu ze zo dichtbij is, alles verliezen?

Net zoals in de eerdere boeken wordt het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld. Ten eerste zijn daar Lor en Nadir, zij zijn de meeste tijd aan het woord. Dit is ook logisch, want Lor moet met Nadir samenwerken, of ze dit nou wil of niet. Het derde perspectief komt van Gabriel, hem hebben we leren kennen als Lor’s hoeder tijdens het toernooi in het eerste boek. Dit is interessant, want hij zaaide altijd al wat twijfel over waar zijn loyaliteit ligt. Zijn gedrag kan Lor’s missie namelijk in groot gevaar brengen. Zijn perspectief is een waardevolle toevoeging omdat je op deze manier meer te weten komt over alle spelletjes die in Aphelion worden gespeeld en hoe di het leven van de inwoners beïnvloeden. De auteur geeft hiermee ook een inkijkje in het leven van alledag en dat is toch anders dan het op het eerste gezicht lijkt.

Naast dat het perspectief van Gabriel een waardevolle toevoeging is, doen Lor en Nadir niet voor hem onder. Vooral Lor maakt weer een flinke ontwikkeling door. Was ze in het vorige boek nog erg onzeker en getraumatiseerd, zien we in dit boek een strijdvaardige vrouw die opkomt voor zichzelf en haar familie. Haar broer en zus zijn nog steeds de belangrijkste personen in haar leven, maar langzamerhand durft ze zich meer en meer open te stellen voor anderen. Vooral voor Nadir, want de chemie tussen deze twee valt niet te ontkennen. Ze kibbelen nog steeds evenveel als in het vorige boek, maar je merkt dat er een verschuiving plaatsvindt in hun gedrag. Dit komt hen allebei ten goede, want zowel Lor als Nadir groeien hierdoor. Ze vullen elkaar goed aan en dat hebben ze nodig. Naast deze hoofdpersonen zijn er ook nog enkele bijfiguren die hun plekje opeisen in het verhaal. De een heeft een grotere rol dan de ander, maar iedereen is deel van het grotere geheel. Ook deze bijfiguren zijn goed uitgewerkt.

Dit boek is inderdaad weer net zo verslavend als de eerdere delen. De marketing slogan klopt dus precies en heeft mijn verwachtingen absoluut ingelost. De hoofdstukken zijn kort, het tempo ligt vrij hoog en de wisseling van perspectief komt goed uit de verf. Soms wisselt Tuli in hetzelfde hoofdstuk tussen Nadir en Lor, dit wordt duidelijk aangegeven en is noodzakelijk voor het verdere verloop van het verhaal. Ook maakt de auteur gebruik van flashbacks, deze zijn eveneens noodzakelijk en niet verwarrend.

De plot draagt bij aan de verslavende factor. Er staat veel op het spel waardoor er een vrij continue spanningsboog aanwezig is. Tevens is er ruimte voor rustmomenten en deze worden benut om Lor en Nadir te laten groeien en hun onderlinge band te verdiepen. Hier komt ook spice bij kijken. Deze is heftiger dan in het vorige boek, maar wel noodzakelijk voor de verdieping. Deze is dan weer belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het verhaal. Hierdoor is dit boek absoluut geen young adult, daar is de seks te heftig voor. Deze romantasy wist mij weer zodanig te intrigeren dat ik van begin tot eind geboeid bleef en moeilijk kon stoppen met lezen. Het einde is echt weer verschrikkelijk, deze cliffhangers zijn niet grappig. De drang om het laatste deel in deze serie op te pakken wordt nu wel heel groot.

Fate of the Sun King is een fijn derde deel in deze “Artefacts of Ouranos” serie van Nisha J. Tuli. Het is een verhaal met meer verdieping in de personages waardoor ze een grote ontwikkeling doormaken. Hier wordt goed gebruik van gemaakt in de rustmomenten van deze plot. Tegelijkertijd blijft het spannend en intrigerend genoeg om door te willen blijven lezen. De schrijfstijl is prettig en vlot, dit draagt bij aan de verslavende werking van deze serie. De cliffhanger is weer enorm en zorgt ervoor dat ik de afsluiter van deze serie zo snel mogelijk wil lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Laurie

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.