Positieve verrassing

Laurie 20 mei 2024
Ik ben dit jaar vrij slecht op de hoogte van de boeken die gaan verschijnen, maar van Trial of the Sun Queen van Nisha J. Tuli had ik wel gehoord. Ondanks dat dit boek recent in het Nederlands is verschenen, las ik de Engelse versie. Eigenlijk is het in het Nederlands al uit sinds februari, maar ik zie het heel weinig voorbij komen. Het lijkt wel of dit boek het niet lekker doet hier. Ik ga ook eerlijk bekennen dat ik ook niet direct stond te springen. Toen ik echter wat meer positieve recensies zag werd ik wel nieuwsgierig en besloot ik het toch een kans te geven. Heb ik hier goed aan gedaan?

In dit boek volgen we twee personages: Lor en Nadir. Lor is de hoofdpersoon en volgen we de meeste tijd van het verhaal. In haar korte leven heeft ze al heel wat te verduren gehad en dit heeft zijn weerslag op haar. Inmiddels zit ze al twaalf jaar opgesloten in de meest beruchte gevangenis van het land. Voor wat eigenlijk? Tja, dat weet niemand. Zij volgens mij ook niet. Sinds haar kinderjaren heeft ze niet meer in vrijheid geleefd en ze grijpt iedere gelegenheid aan om te ontsnappen. Lor heeft een grote mond, een klein hartje én een gigantische muur om zich heen gebouwd. Gedurende het verhaal durft ze zich wel wat meer open te stellen voor een select groepje mensen, maar haar vertrouwen in anderen is weg. Ik vind dat niet zo gek als je al zo lang zit opgesloten en je je eigen hachje moet zien te redden. Ook als ze mee moet doen aan het toernooi is ze op zichzelf aangewezen, maar hier komt haar slim- en vindingrijkheid tot uiting. Wel blijven er dingen een raadsel, want waarom moet zij nou juist meedoen aan het toernooi van de Sun King? Aan de andere kant is er Nadir, de kroonprins van de Aurora, die eveneens met vragen zit. Hij wil weten wat er in de gevangenis is gebeurd en wie toch die gevangene is waar zijn vader naarstig naar op zoek is. Zijn personage hebben we nog niet goed leren kennen, maar dat zal in het tweede deel van deze serie vast goed komen.

Door de gevangeschap van Lor, de zoektocht van Nadir en het toernooi om de nieuwe Sun Queen is de sfeer van dit verhaal is vrij gespannen. Er is geen moment rust, want er gebeurt altijd wel iets. Het begint al bij de eerste zin en het houdt niet op. Ook zit er een mysterie in het verhaal, want waarom zit Lor opgesloten? En hoe zit het nou echt tussen haar, Tristan en Willow? En waarom is zij uitgekozen voor het toernooi? Op een gegeven moment wordt de sfeer iets gemoedelijker, vooral als Lor vriendschap sluit met twee andere deelnemers aan het toernooi. Toch is daar ook weer die onderhuidse spanning aanwezig, die gaat het hele boek niet weg.

Dit boek is vlot geschreven. De hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte, maar het verhaal leest snel weg. Er wordt geen gebruik gemaakt van al te moeilijke woorden en dialogen waardoor het verhaal ook goed te volgen is als je nog niet zo ervaren bent in Engels lezen. Ik kan niet over de Nederlandse versie oordelen omdat ik die niet heb gelezen. Er wordt regelmatig van perspectief gewisseld tussen Lor en Nadir, wat echt een toegevoegde waarde is. Wat wel opvalt is dat de hoofdstukken vanuit Lor in de eerste persoon en die van Nadir in de derde persoon zijn geschreven. Zelf had ik dat eerst niet zo in de gaten, maar toen ik dit in een andere recensie las viel het kwartje. Ik vind dit eigenlijk niet vervelend. Het is in dit boek toch de bedoeling dat je meer met Lor meeleeft en dat je Nadir op een afstandje volgt.

Het verhaal zelf is niet bijster origineel. Het is duidelijk dat de auteur geïnspireerd is door veel populaire boeken. Ik herken De Selectie, De Hongerspelen en De Genezer van Zalyndov in dit boek. Toch zit het verder goed in elkaar. Lor zit al twaalf jaar opgesloten in de meest beruchte gevangenis van Aurora. Ze is naarstig op zoek naar een weg om haar vrijheid terug te winnen. Haar impulsiviteit en grote mond brengen haar alleen vaak genoeg in de problemen. Op een gegeven moment wordt ze in het uiterste geniep opgehaald en meegenomen, ze heeft geen idee waarheen. Ze hopt naar de vrijheid. Alleen ligt dat nou net even anders. Als ze ontwaakt uit haar verdoofde toestand blijkt ze in het paleis van de Sun King te zijn en moet ze meedoen aan het toernooi om de Sun Queen te worden en aan Atlas’ zijde te regeren. Eén probleempje: ze is een mens en haar negen concurrenten zijn allemaal fae. Daarnaast ize ze zwaar ondervoed, totaal niet getraind en heeft ze geen enkele kennis van de wereld waarin ze zich nu bevindt. Eén misstap en het is voorgoed gedaan met haar vrijheid. Lukt het Lor om zich staande te houden?

Ondanks dat het verhaal veel elementen van oudere populaire series bevat, wist het mij toch te intrigeren. Ik zat van begin tot eind in het boek en had het daardoor snel uit. Ik wilde weten hoe Lor het zou doen tijdens het toernooi en ik was ook op zoek naar antwoorden op de vragen die ik had over Lor en haar achtergrondverhaal. Ik was alleen niet zo te spreken over de romance, maar in het voorwoord wordt al aangegeven dat het hier vooral fade to black zou zijn en dat de vervolgdelen meer spice zullen bevatten. Voor mij was het dus vooral omschakelen van meer spice naar minder spice. Het verhaal zit logisch in elkaar. Meisje zit op een ongewenste plek, wordt meegenomen, moet de strijd aangaan in een toernooi en dan gebeurt er weer iets. Met een cliffhanger. Dit maakt het verloop van het verhaal niet enorm spannend, maar wel geloofwaardig.

Trial of the Sun Queen van Nisha J. Tuli heeft mij in zekere zin positief verrast. Nee, het si niet origineel. Ja, dat wist ik. Ja, het is recht toe recht aan. Maar toch, toch heb ik het boek met veel plezier gelezen. De ontwikkeling die Lor doormaakt is een interessante en ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Ook hangt er een mysterie om Nadir waar ik ook erg benieuwd naar ben. Houd je van boeken als De Hongerspelen, De Selectie en/of De Genezer van Zalyndov? Dan past dit boek zeker bij jou. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het verdere verloop in Rule of the Aurora King.

Meer recensies van Laurie