Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verdrietig maar eerlijk prentenboek

Lea Kessels 31 januari 2017

Wanneer iemand in de omgeving van een jong kind ernstig ziek wordt is het van belang om aan het proces, de emoties en de gebeurtenissen woorden te geven, die aansluiten bij de leeftijd. Iedereen die dit heeft meegemaakt weet dat dat erg lastig is. Bij een progressieve spierziekte als ALS (amyotrofisch lateraal sclerose) lijkt dat bijna een onmogelijke opgave. Het is dan ook heel plezierig dat dit boek er is.  

In Wat Als…? De avonturen van Pinkie spelen de schapen op de boerderij van boer Teun en boerin Toos onbezorgd op het erf. Ze halen veel kattenkwaad uit, en als de boerin appeltaart heeft gebakken kunnen ze de verleiding niet weerstaan. Als Jantje, de oudste van het stel, op een dag zonder aanleiding uitglijdt lijkt er nog niet echt iets aan de hand, maar als hij ook nog eens heel raar gaat praten en steeds vaker valt, gaan de alarmbellen af en nemen de boer en de boerin hem mee naar de dokter. Bij thuiskomst proberen ze aan de andere schapen uit te leggen wat Jantje mankeert: ‘Jantje is ziek, heel erg ziek. Hij heeft iets aan zijn spieren. Die kunnen nooit meer beter worden. Over een tijdje zal Jantje niet meer kunnen lopen, eten of zelfs praten.’ Pinkie kan het niet geloven en wordt boos. Maar in de loop van de tijd gaat Jantje steeds verder achteruit. De schaapjes blijven bij Jantje in de buurt en zorgen voor hem. Ze weten dat hij op een dag niet meer wakker wordt en ze praten met elkaar over waar Jantje dan naartoe gaat. Het woord dood of overlijden komt in het boek niet voor, maar het is duidelijk dat Jantje er niet meer is, wanneer de boer en boerin zonder hem terugkomen van de dokter. Een foto van een ondeugende Jantje, die snoept van de gepikte appeltaart dient om de herinnering aan hem vast te houden.  

In eenvoudige taal, zonder opsmuk krijgt het verhaal vorm. Het is een verdrietig maar tegelijkertijd eerlijk prentenboek, met ruimte voor een grapje zo nu en dan. Dit maakt het geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.  

De illustraties in collagetechniek passen heel goed bij de sfeer van het verhaal. Met eenvoudige pennenstreken worden de emoties van de dieren weergegeven. Een appelboom in vier seizoenen geven het verstrijken van de tijd aan.  

De auteur Anton Minkels werkt als consulent bij MEE, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. De illustraties zijn gemaakt door zijn zus Carina van Pinxten. Achterin het boek vindt de lezer meer informatie over de ziekte ALS en wordt er verwezen naar patiëntenverenigingen. Meer informatie is hier te vinden.     

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lea Kessels

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur