Mooi debuut vol prachtige quotes
Oog om oog, tand om tand is een roman geschreven vanuit twee hoofdpersonages. Afwisselend volg je Louise en Harry die beide op zoek zijn naar betekenis in hun leven. Elk op hun eigen manier.
Louise heeft eens stabiele thuissituatie en is afgestudeerd als criminologe. Ze vindt echter niet meteen werk en besluit dan al wandelend door Dordogne in Frankrijk te trekken om zo na te denken wat ze wilt in het leven. Van daaruit trekt ze naar Malta om er te gaan werken. In Malta ontmoet ze Jess die haar hartsvriendin wordt en samen besluiten ze op een drastische manier onrecht te bestrijden.
Harry heeft een moeilijke thuissituatie. Ongewenst door beide ouders, drugs en geweld tekenden zijn jeugd. Hij probeert echter uit die negatieve spiraal te ontsnappen en toch iets te maken van zijn leven.
Ogenschijnlijk hebben ze niets met elkaar te maken. Pas naar het einde van het boek kruisen hun levens elkaar en zijn ze toch op één op andere manier met elkaar verbonden. Geen spoilers hier.
Het boek is heel beeldend omschreven. De schrijfster heeft gewoond in Malta en in het Franse Dordogne en dat merk je. Het voelt ‘echt’ aan. Het werd gedetailleerd en realistisch omschreven. De hoofdstukjes waren ook niet te lang waardoor het heel vlot las.
Ik voelde wel het meeste bij de verhaallijn van Harry. Schrijnende toestanden waarin hij moest opgroeien. En zijn keuzes kon ik mezelf zeker in vinden, al weet ik natuurlijk niet hoe ik in het echt zou reageren als ik in zijn schoenen had gestaan. Iets minder vond ik de beslissingen die Louise nam. Misschien omdat ik zelf niet zo van de extremen ben. Het leek me ook een meisje dat eigenlijk alles had dus waarom alles op het spel zetten.
Oog om oog, tand om tand. De titel vat perfect de boodschap van het boek samen. Tegelijk weet ik niet of dat dit altijd de oplossing is.
Een mooi debuut dat je doet nadenken. 3.5 ster omdat ik het einde misschien liever anders had gezien. Maar ook dit is persoonlijk.