Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Nijlpaarden, schildpadden, krokodillen en andere dieren beelden allerlei tegenstellingen uit.

Leesfeest 27 januari 2014 Specialist

Een beetje raar

Een pinguïn die van de hals van de giraf af skiet, een nijlpaard dat danst als een ballerina, een olifant die boven in een boom ligt. Deze dieren zie je op het omslag van het prentenboek ‘Gewoon gek’. Die titel past er heel goed bij. Vind je niet?

Ingrid en Dieter Schubert zijn de makers van dit prentenboek. Zij hebben samen al veel verhalen geschreven en getekend, zoals ‘Woeste Willem’, ‘Ophelia’, ‘Platvoetje’ en die over Beer en Egel. Hun ‘Monkie’ en ‘De paraplu’ zijn verhalen zonder woorden. In ‘Gewoon gek’ staan maar een paar woorden, twee per dubbele pagina. Samen gaan die woorden over tegenstellingen, zoals groot/klein, nat/droog, verstoppen/vinden, blij/verdrietig en ruzie/goedmaken.

De Schuberts beelden de tegenstellingen leuk uit met hetzelfde groepje dieren in vreemde situaties. Daardoor kijk je nog eens goed naar de tekening en denk je extra na over de begrippen. Zo zie je hoe het nijlpaard samen met een egel op een wip zit: het nijlpaard boven en de egel onder. En uit een gat in de grond steekt de slurf van de olifant omhoog, waardoor de vos zich rot schrikt (boven/beneden). Of je ziet hoe een varken een rivier oversteekt, terwijl hij twee krokodillen als brug gebruikt (dapper). En een wasbeer jaagt met een slangenpop de stuipen op het lijf van het nijlpaard, de pinguïn en de eekhoorn (bang).

Op de titelpagina zie je een muis met een grote rode appel lopen. Hij wordt achtervolgd door een konijntje (of een haas) met een zwart masker om zijn ogen en een zwarte bolhoed. Die twee zie je op elke prent terug. Een keer loopt de muis achter een varken aan over een rode draad tussen twee rotsen, een andere keer zit de muis op de rug van een schildpadje. Het konijntje is zijn bolhoed steeds kwijt: dan weer ligt de hoed in het water (met een kikker erbovenop), dan weer staat de hoed op de kop van een sneeuwkonijn.

De tekeningen in zachte kleuren zitten niet alleen vol grapjes, maar zijn ook heel fijn om naar te kijken. De dieren zijn heel herkenbaar en laten goed zien hoe ze zich voelen. En ook de omgeving zet het prentenboekenduo heel duidelijk neer. Zo komt de regen met bakken uit een heel donkere wolk (nat), terwijl aan de andere kant van de prent een vis in een lege kuil ligt (droog). De manier waarop de Schuberts de dieren op de bladzijde plaatsen, is mooi: bijvoorbeeld hoe het nijlpaard en de olifant samen onder een klein boompje naar schaduw zoeken of hoe de dieren heel indrukwekkend het begrip samen uitbeelden.

Ingrid en Dieter Schubert maken van twaalf tegenstellingen evenzoveel platen die voor veel kijkplezier zorgen. Wat vind jij? Stom of leuk? Saai of spannend?

Inger.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Leesfeest

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur