Zet je schrap voor de rauwe verhalen over de godenwereld van de Vikingen!
De goden van de Vikingen
Zie je ze voor je? Die mannen met vachten van schapen en koeien om zich heen, vooraan op een groot schip? Juist ja, de Vikingen. Vikingen waren Noormannen die de zeeën bevoeren, plunderden en handel dreven. En over deze types gaat dit boek. Of nou ja, het gaat over de godenwereld waarin zij geloofden. Die goden zijn eigenlijk uitvergrotingen van de Vikingen zelf: recht door zee, moedig en strijdlustig.
‘Noorse mythen over Odin, Thor en Loki’ is een groot en zwaar boek. Heb je even de tijd? Want het is het meer dan waard! Dankzij de stoere, vaak paginagrote illustraties van Jeffrey Alan Love kun je er uren in turen. Niet voor niets werd het boek bekroond met een Zilveren Penseel 2019. Voordat het verhaal echt begint, trekt hij je de mythische wereld in met zijn krachtige tekeningen van de slang ‘Jormungand’ en gewapende reuzen. Daarna worden de goden aan je voorgesteld. Misschien ken je de oppergod Odin al. En ook zijn zoon Thor met zijn legendarische hamer en de onbetrouwbare figuur Loki. Maar je leest ook over Freya de godin van de vruchtbaarheid en Heimdall de poortwachter. Hierna moet je het boek een slag draaien om over de gehele lengte van twee pagina’s de levensboom Yggdrasill te bekijken. Het is een van de mooiste illustraties uit het boek. De Vikingen geloofden dat er negen werelden bestonden op drie niveaus. De wortels van de Yggdrasill verbond die drie niveaus met elkaar. In de wereld van de mensen, ‘Midgard’, leefden ook dwergen en kwaadaardige reuzen. Daarboven, in het hemelrijk ‘Asgard’, woonden de goden. Het dodenrijk bevond zich helemaal onderin.
En dan kunnen de bloederige vertellingen beginnen.
De vertellingen zijn korte, losstaande verhalen vol list, bedrog en magie die uiteindelijk één geheel vormen. Het begint met een scheppingsverhaal en eindigt met de ondergang van het rijk. De ondertitels van elk hoofdstuk vertellen de wijze les van het verhaal dat komen gaat. Bijvoorbeeld: ‘Het is beter alleen te blijven dan de verkeerde man te trouwen.’ Of: ‘Hoe vaal en verwelkt de ouden van dagen ook zijn, ze geven vaak goede raad.’ Het zijn leuke wijsheden om samen over te praten.
De liefde van Kevin Crossley-Holland voor de Noorse mythologie spat van de bladzijden. In de introductie vertelt hij bevlogen over de wereld waar de Vikingen in geloofden. En hoe hij als klein jongetje ontzettend van de verhalen heeft genoten. Gelukkig is zijn hervertelling heel fijn om te lezen. Crossley-Holland heeft een meeslepende schrijfstijl en gaat de gruwelen - die ó zo bij de Noorse mythen horen - niet uit de weg. Wil je dit lezen of voorlezen voor het slapengaan? Laat het licht dan maar aan!
Kelly.
Leestip: Wil je nog meer lezen over een godenwereld? Lees dan dit keer over Griekse mythologie in ‘Mensen, draken en dolfijnen’ van Simone Kramer.
Reageer op deze recensie