Van een beer die niet uit zijn winterslaap wil tot Betsie de bladluis
'De boom was een wereld vol leven. Maar soms zat het zo goed verstopt dat je het niet vond, hoe goed je ook zocht.'
Rondom de boom leven veel dieren, zoals de luiaard, de twee snoeken, de rolpissebed, Betsie de bladluis...
Maar wat zijn de geheimen van de dieren?
Wat moet de bonte boomeekhoorn met een spidermanhorloge? En waarom laat de kruisspin de vlieg vrij van zijn perfecte web?
De verschillende dieren komen langs met hun eigenzinnige verhaal en zo worden ze in dit boek verweven met elkaar, met als rode draad de boom.
Veel rijke teksten, sommige zou je ook los kunnen lezen. Toch komen er bepaalde dieren ook weer in het verhaal van een ander dier terug. De gesprekken tussen de dieren zijn soms erg grappig om te lezen, en af en toe leren we ook wat over ze. Wat woordenschat is het niveau best hoog, dus ook nog leerzaam! Er zit nog wel een diepere laag achter, de link naar 'de mensenwereld'.
De illustraties zijn heel sfeervol gemaakt door Jeska Verstegen. Al weer zo anders dan haar werk voor Umbrador en Donsdag, maar weer net zo mooi met soms een dromerige sfeer.
Maar wat zijn de geheimen van de dieren?