Als een animatiefilm met rijke taal

In eerste instantie was het voor mij even wennen aan de rijke taal in dit boek. Het maakte het heel beeldend, dat sprak me overigens erg aan. Ik ben heel benieuwd of dit boek als voorleesboek in de smaak zal vallen of dat het soms lastig te begrijpen is.
Het voelde, mede door de sfeervolle illustraties, al snel alsof je in een prachtige animatiefilm zat. De dieren met hun persoonlijke (én menselijke) eigenschappen maken het plaatje compleet. Naarmate je de verschillende dieren leert kennen, ga je ook hun karakters begrijpen. Na alle realistische verhalen vond ik het ook wel eens fijn om een verhaal met dieren in de hoofdrol te lezen, al zijn er niet minder serieuze onderwerpen aan bod gekomen.
Er is genoeg afwisseling in spannende momenten, humor (door de grappige types die voorbijkomen) en diepgang t.o.v. Tess' rouw om haar verdwenen vader en het afzetten tegen haar soms strenge moeder.
Veel mooie zinnen en wijze lessen...

De schrijver Maguire kun je kennen als de bedenker/auteur van de film en het boek Wicked.

- - -

'Tess vertelde haar moeder dat de maan, die al elke nacht van vorm was veranderd, helemaal was weggesmolten. Hij was weg, net zo weg als papa.
'Aha', zei mama. 'Ik snap het. Maar, lieve Tess, de maan groeit weer aan. Ze komt en gaat. Net als verdriet."

Als Tess' vader opeens niet meer terugkeert, staat moeder Waterkers er met haar twee konijnenkinderen alleen voor. Ze vertrekt met Tess en het jonge, ziekelijke broertje Pip naar een nieuwe woning in De Geknakte Tak, waar de blinde uil de huisbaas is. In dezelfde boom wonen ook andere families, zoals het eekhoorngezin Eikenblad. De conciërge houdt hen goed in de gaten en ook de uil hoort alles.
Tess mist haar vader, voelt de verantwoordelijkheid voor haar broertje maar wil ook zelfstandige keuzes maken.
Op hun nieuwe woonplek beleven ze mooie avonturen en ontmoetingen met bijzondere types zoals de kip Fricassée Zondag, maar er liggen ook gevaren op de loer, bijv. de vos Monsieur Reynaert.

Meer recensies van LeesjemeeZonnewiel