Stel je voor dat je een gestolen fiets bent
Bette Westera werkt een unieke invalshoek prima uit: gedichten over de gevoelens van spullen, zoals een bruidsjurk of gevoelens van begrippen, zoals een geheim.
Wat woordenschat/inhoud betreft vind ik ze iets meer voor het oudere kind (groep 6-8) geschikt. Veel gedichten lenen zich bij het voorlezen er goed voor om naar de titel te laten raden.
Het zou nog leuker zijn om dit boek het uitgangspunt te laten zijn van een poëzieles, waar kinderen zich in gaan leven in een voorwerp. Een lesbrief is te vinden op de site vd uitgeverij:
Persoonlijk had er wat mij betreft nog iets meer humor in gemogen, want het idee achter veel van deze gedichten vond ik al erg komisch.
Daarentegen zaten er ook steengoede gedichten in met ook een serieuze lading, zoals Smeltende Gletsjer.
Ik vergeet helemaal de prachtige, expressieve illustraties te noemen die deze bundel compleet maken. Sylvia Weve is niet voor niks al vaker bekroond, ze heeft al vaker prachtige boeken met Bette Westera gemaakt, zoals Uit elkaar en (mijn favoriet:) Was de aarde vroeger plat?