Avontuur waarin vriendschap, online gevaren en de kracht van sociale media centraal staan

Leyla 22 februari 2024
In Laatste Vlog neemt Carry Slee ons mee in een avontuur met bepaalde thema's welke het zeker één van de boeken maakt die perfect in hedendaags beeld passen. Het verhaal begint wanneer Noud en Gijs besluiten samen te trainen voor een grote marathon, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld wanneer Noud in een noodsituatie zijn vriend laat vallen. Gijs verbreekt de banden en de hele klas bestempelt Noud als een lafaard. Behalve Roos, die stiekem verliefd is op Noud.

Om zijn reputatie te herstellen, begint Noud een vlog, waar Roos natuurlijk maar al te graag bij wil helpen. Ze halen een extreme stunt uit om te bewijzen dat Noud geen watje is. Tegelijkertijd komt Roos' leven in een stroomversnelling wanneer de dochter van haar stiefvader bij hen komt wonen. Deze nieuwe huisgenoot blijkt verstrikt te zijn geraakt in enge online praktijken. Samen besluiten Noud en Roos een laatste vlog te maken die de wereld zal veranderen...

Carry Slee hanteert een vlotte schrijfstijl die je moeiteloos meeneemt door het verhaal. De omslagfoto van het boek past perfect bij de inhoud en trekt meteen de aandacht, in elk geval wel die van mij. Als lezer word je meegesleept in de wereld van vloggen, vriendschap en geheimen.

Toch zijn er enkele aspecten die mij ook minder aantrokken. Zo vond ik sommige personages verwarrend. Neem bijvoorbeeld Femke. Ze wisselt voortdurend van emoties ten opzichte van Gijs. De ene keer is ze boos op hem, en dan vindt ze hem plotseling weer geweldig, een ultieme knipperlichtrelatie. Dit jeugdige gedrag past weliswaar bij het boek, maar als 22-jarige lezer voelde ik me soms buiten de doelgroep vallen. Desondanks was het nog steeds een genot om jeugdsentiment te ervaren door het werk van Carry Slee, die in mijn tienerjaren alles voor me was en ik elke film meerdere keren gekeken heb.

Het verhaal heeft meerdere verhaallijnen, waardoor het tot het einde onvoorspelbaar en leuk blijft. De spanning bouwt zich gestaag op, maar het einde voelde enigszins gehaast aan. Vooral het moment waarop de politie bij het huis van de groomer arriveerde, had meer uitgewerkt kunnen worden. Een confrontatie tussen Beer en Noud zou de spanning hebben verhoogd.

Laatste Vlog is een aanrader voor jongeren die geïnteresseerd zijn in hedendaagse (online) thema's en vriendschapsdrama. Ondanks enkele tekortkomingen is het een vermakelijk boek dat je aan het denken zet. Carry Slee verweeft hedendaagse problemen in een spannend verhaal dat vlot leest en jeugdsentiment oproept. Het kan zeker in één zitting worden uitgelezen, of bijvoorbeeld ook via audiobook.

Meer recensies van Leyla